Γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, που βρίσκεται στα φακελάκια Equal, η σουκραλόζη (Splenda) ή οι αλκοόλες σακχάρων θεωρούνται συχνά ως πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τα τρόφιμα με ραφιναρισμένη ζάχαρη (γλυκόζη). Ωστόσο, αυτή η υπόθεση αμφισβητείται από νέες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης διαπίστωσης ότι η σορβιτόλη, η αλκοόλη σακχάρων, δεν είναι τόσο ακίνδυνο υποκατάστατο ζάχαρης όσο πιστευόταν κάποτε.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Science Signaling , ακολουθεί μια σειρά ερευνών που περιγράφουν λεπτομερώς τις βλαβερές επιπτώσεις της φρουκτόζης στο ήπαρ και σε άλλα συστήματα από το εργαστήριο του Gary Patti, στο Πανεπιστήμιο Washington στο St. Louis.
Η Patti, καθηγήτρια Χημείας Michael και Tana Powell, στην Τέχνη και τις Επιστήμες, καθώς και γενετικής και ιατρικής, στο WashU Medicine, έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν έρευνα σχετικά με το πώς η φρουκτόζη που επεξεργάζεται στο ήπαρ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υπερτροφοδότηση των καρκινικών κυττάρων. Προηγούμενη έρευνα έχει επίσης διαπιστώσει ότι η φρουκτόζη συμβάλλει σημαντικά στην στεατωτική ηπατική νόσο, η οποία επηρεάζει το 30% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως.
Οι επιδράσεις της σορβιτόλης στο σώμα
Το πιο εκπληκτικό εύρημα από την τρέχουσα εργασία είναι ότι επειδή η σορβιτόλη ουσιαστικά «απαιτείται έναν μετασχηματισμό από τη φρουκτόζη», μπορεί να προκαλέσει παρόμοια αποτελέσματα, είπε η Πάτι.
Η έρευνα περιελάμβανε πειράματα με ψάρια-ζέβρα που απέδειξαν ότι η σορβιτόλη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά σε καραμέλες και τσίχλες «χαμηλών θερμίδων» και βρίσκεται συνήθως στα φρούτα με κουκούτσι, μπορεί να παραχθεί φυσικά από ένζυμα στο έντερο και τελικά να μετατραπεί σε φρουκτόζη στο ήπαρ.
Η ομάδα της Πάτι διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι προς τη φρουκτόζη στο ήπαρ και πιθανές παρακάμψεις, ανάλογα με τα πρότυπα κατανάλωσης σορβιτόλης και γλυκόζης ενός ατόμου, μαζί με τους βακτηριακούς πληθυσμούς που αποικίζουν το έντερό του.
Καταρχάς, αν και το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με τον μεταβολισμό της σορβιτόλης έχει επικεντρωθεί στην παραγωγή της λόγω υπερφόρτωσης με γλυκόζη σε παθολογικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η σορβιτόλη μπορεί να παραχθεί φυσικά στο έντερο από τη γλυκόζη μετά το φαγητό, δήλωσε η Patti.
Το ένζυμο που παράγει σορβιτόλη έχει χαμηλή συγγένεια με τη γλυκόζη, επομένως τα επίπεδα γλυκόζης πρέπει να είναι υψηλά για να δράσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παραγωγή σορβιτόλης έχει συσχετιστεί κυρίως με τον διαβήτη, όπου τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να αυξηθούν. Ωστόσο, ακόμη και σε υγιή περιβάλλοντα, τα επίπεδα γλυκόζης στο έντερο αυξάνονται αρκετά μετά τη σίτιση ώστε να οδηγήσουν στην παραγωγή σορβιτόλης στο έντερο, σύμφωνα με τα πειράματα της ομάδας σε ψάρια-ζέβρα.
«Μπορεί να παραχθεί στο σώμα σε σημαντικά επίπεδα», είπε η Πάτι. «Αλλά αν έχετε τα σωστά βακτήρια, αποδεικνύεται ότι δεν έχει σημασία».
Τα βακτηριακά στελέχη Aeromonas που αποικοδομούν τη σορβιτόλη μετατρέπουν την αλκοόλη σακχάρου σε ένα ακίνδυνο βακτηριακό υποπροϊόν. «Ωστόσο, αν δεν έχετε τα κατάλληλα βακτήρια, τότε γίνεται πρόβλημα. Επειδή σε αυτές τις συνθήκες, η σορβιτόλη δεν αποικοδομείται και ως εκ τούτου, μεταφέρεται στο ήπαρ», είπε.
Μόλις εισέλθει στο ήπαρ, μετατρέπεται σε παράγωγο της φρουκτόζης. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί εάν τα εναλλακτικά γλυκαντικά παρέχουν μια υγιεινή εναλλακτική λύση στην επιτραπέζια ζάχαρη, καθώς τα άτομα με διαβήτη και άλλες μεταβολικές διαταραχές μπορεί να βασίζονται σε αυτά ως προϊόντα «χωρίς ζάχαρη».
Διατροφικές συνήθειες και επιπτώσεις στην υγεία
Τα βακτήρια του εντέρου κάνουν καλή δουλειά στην απομάκρυνση της σορβιτόλης όταν αυτή υπάρχει σε μέτρια επίπεδα, όπως αυτά που βρίσκονται στα φρούτα. Αλλά προβλήματα προκύπτουν όταν οι ποσότητες σορβιτόλης γίνονται υψηλότερες από αυτές που μπορούν να αποικοδομήσουν τα βακτήρια του εντέρου. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν καταναλώνονται υπερβολικές ποσότητες γλυκόζης στη διατροφή, γεγονός που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σορβιτόλης που προέρχεται από γλυκόζη ή όταν η ίδια η διαιτητική σορβιτόλη είναι πολύ υψηλή.

Όσο περισσότερη γλυκόζη και σορβιτόλη καταναλώνεται, τότε, ακόμα κι αν κάποιος έχει τα φιλικά βακτήρια που την καθαρίζουν, αυτά τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να κατακλυστούν από την εργασία.
Η αποφυγή τόσο της ζάχαρης όσο και των εναλλακτικών γλυκαντικών γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη, καθώς πολλά τρόφιμα είναι γεμάτα με πολλαπλές ποικιλίες όλων των παραπάνω. Η Πάτι έμεινε άναυδη όταν ανακάλυψε ότι η αγαπημένη του μπάρα πρωτεΐνης ήταν γεμάτη σορβιτόλη.
Το εργαστήριο θα χρειαστεί να κάνει περισσότερη έρευνα για να κατανοήσει τους συγκεκριμένους μηχανισμούς για τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια απομακρύνουν τη σορβιτόλη, αλλά η βασική ιδέα ότι αυτές οι αλκοόλες σακχάρου, που ονομάζονται πολυόλες, αποβάλλονται ακίνδυνα, μπορεί να μην ισχύει. «Βλέπουμε απόλυτα ότι η σορβιτόλη που χορηγείται σε ζώα καταλήγει σε ιστούς σε όλο το σώμα», είπε.Συμπέρασμα: γίνεται όλο και πιο προφανές ότι «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα» όταν προσπαθείτε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις για τη ζάχαρη, με πολλούς τρόπους να οδηγούν σε ηπατική δυσλειτουργία.
Γίνεται όλο και πιο προφανές ότι «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα» όταν προσπαθείτε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις για τη ζάχαρη, με πολλούς τρόπους να οδηγούν σε ηπατική δυσλειτουργία.

