20.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Οι πιθανότητες να γνωρίζετε κάποιον με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι αρκετά υψηλές, αφού αποτελεί τον δεύτερο πιο κοινό τύπο αρθρίτιδας. Τα πιθανά αντιφλεγμονώδη οφέλη της υγιεινής διατροφής είναι σωρευτικά, επομένως ο στόχος θα πρέπει να είναι να κάνετε υγιεινές επιλογές με συνέπεια.

diatrofi 2

Φρούτα και λαχανικά

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, είναι ίσως η πιο πολλά υποσχόμενη τροφή για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Έρευνα έδειξε ότι τα   άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έτρωγαν λιπαρά ψάρια δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν χαμηλότερη δραστηριότητα της νόσου, σε σχέση με εκείνα που δεν έτρωγαν ποτέ ψάρια. Τα λιπαρά ψάρια περιλαμβάνουν σολομό, τόνο, σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί και πέστροφα.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τζίντζερ

Αυτή η ρίζα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και η έρευνα έχει βρει ότι οι φλεγμονώδεις δείκτες μειώνονται μετά την κατανάλωση τζίντζερ. Μπορείτε να καταναλώσετε το τζίντζερ με διάφορους τρόπους: ωμό, μαγειρεμένο, αποξηραμένο ή σε μορφή σκόνης. Είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα smoothie ή ένα μπολ πρωινού.

Όσπρια

Αυτές οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο—όλα καλά για την καρδιά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής) και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων (αυξημένο σε άτομα με ΡΑ). Είναι επίσης πλούσια σε σελήνιο, το οποίο μπορεί να έχετε χαμηλή περιεκτικότητα εάν έχετε ΡΑ, και φυτικές ίνες, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή. Επιλέξτε βρώμη, σιτάρι ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, κινόα ή καλαμπόκι.

Τροφές που θα ήταν καλό να αποφεύγετε

Καλαμποκέλαιο

Αυτό το εξαιρετικά εξευγενισμένο λάδι αποτελείται κυρίως από προφλεγμονώδη ωμέγα-6 λιπαρά. Δεν έχει επίσης αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά. Αντί να χρησιμοποιείτε καλαμποκέλαιο, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο, για μια υγιή δόση μονοακόρεστων λιπαρών ή ενσωματώστε έλαια με ωμέγα-3 όπως το λιναρόσπορο.

Επεξεργασμένες τροφές

Αποφύγετε τις εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές, καθώς είναι πλούσιες σε πρόσθετα σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και φλεγμονής των αρθρώσεων.

Κόκκινο κρέας

Αυτό το ζουμερό μπιφτέκι περιέχει ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία σε περίσσεια μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

diatrofi

Τέλος να θυμάστε πως ακριβώς επειδή μια δίαιτα ισχυρίζεται ότι είναι υγιεινή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ευεργετική για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πριν επιλέξετε ένα νέο διατροφικό πρόγραμμα, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα