19.8 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Κριτσίνια σπιτικά: Εύκολη συνταγή για κριτσίνια σπιτικά που είναι ιδανική για παιδιά

Αυτή η κλασική συνταγή κριτσινιού είναι ευέλικτη και ιδανική για κάθε γεύμα. Μπορείτε να το προσαρμόσετε με τα αγαπημένα σας βότανα και τυριά για πρόσθετη γεύση!

kritsinia2ready

Συστατικά:

  • 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού (1 πακέτο) ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα ιταλικά βότανα (προαιρετικά)
  • Βούτυρο ή ελαιόλαδο για το βούρτσισμα

Οδηγίες:

Ενεργοποίηση μαγιάς:

Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη σε 1 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Ρίξτε 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά πάνω από το νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.

Ετοιμάστε τη ζύμη:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.

Ζυμώνουμε ζύμη:

Γυρίστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Προσθέστε περισσότερο αλεύρι αν χρειάζεται για να μην κολλήσει.

Πρώτη άνοδος:

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί ή πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Σχήμα κριτσίνι:

Χτυπάμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Τυλίξτε κάθε μερίδα σε ένα ορθογώνιο πάχους περίπου 1/4 ίντσας. Κόψτε σε λωρίδες πλάτους περίπου 1/2 ίντσας.

Προετοιμασία για ψήσιμο:

Τοποθετήστε τις λωρίδες σε λαδόκολλα στρωμένα με λαδόκολλα. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Εάν θέλετε, πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα, σκόνη σκόρδου και αποξηραμένα ιταλικά βότανα.

Δεύτερη άνοδος:

Αφήνουμε τα κριτσίνια να φουσκώσουν για άλλα 20-30 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς.

Ψήνω:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.

Ψύξτε και σερβίρετε

kritsinia3ready

Αφήστε τα κριτσίνια να κρυώσουν ελαφρώς σε μια σχάρα πριν τα σερβίρετε. Απολαύστε ζεστά!

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα