25.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Κόκορας στιφάδο: Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα στιφάδο;

Η παρασκευή στιφάδο κόκορα είναι ένας νόστιμος τρόπος για να απολαύσετε αυτό το άπαχο και γευστικό πουλί, που συχνά θεωρείται πιο σκληρό από το κοτόπουλο λόγω της ηλικίας του και της μυϊκής του ανάπτυξης. Το αργό μαγείρεμα είναι το κλειδί για να μαλακώσει το κρέας και να αναδείξει πλούσιες γεύσεις. Ακολουθεί μια απλή συνταγή που θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία.

kokoras2

Συστατικά:

  • 1 κόκορας καθαρισμένος και κομμένος σε κομμάτια
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, κομμένα σε φέτες
  • 2 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε φέτες
  • 3-4 πατάτες σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 1 κουτί (14,5 oz) ντομάτες σε κύβους
  • 4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • Φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα

Οδηγίες:

Προετοιμάστε τον κόκορα: Καθαρίστε και κόψτε τον κόκορα σε εύχρηστα κομμάτια. Στεγνώστε με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώστε.

Ροδίζουμε τον κόκορα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή ολλανδικό φούρνο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κομμάτια του κόκορα και ροδίστε από όλες τις πλευρές. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη της γεύσης. Βγάζουμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και τον αφήνουμε στην άκρη.

Σοτάρουμε τα λαχανικά: Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το σέλινο. Σοτάρουμε για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.

Ξεφλουδίστε την κατσαρόλα: Ρίξτε το κόκκινο κρασί (αν χρησιμοποιείτε) και τρίψτε τυχόν ροδισμένα κομμάτια από τον πάτο της κατσαρόλας. Αφήστε το να σιγοβράσει για λίγα λεπτά να μειωθεί ελαφρώς.

Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά: Επιστρέψτε τον κόκορα στην κατσαρόλα. Προσθέστε τις πατάτες, τα μανιτάρια, τις ντομάτες σε κύβους, το ζωμό, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε να ενωθούν.

Σιγοβράστε: Βράστε το μείγμα και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 2-3 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας και να ενωθούν καλά οι γεύσεις. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και ελέγχουμε τα καρυκεύματα, προσθέτοντας κι άλλο αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε: Μόλις το στιφάδο είναι έτοιμο, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης. Ρίξτε το στιφάδο σε μπολ και γαρνίρετε με φρέσκο ​​μαϊντανό. Σερβίρετε με ψωμί κρούστας για ένα πλούσιο γεύμα.

kokoras1

Αυτό το στιφάδο κόκορα είναι τέλειο για ένα ζεστό γεύμα, προσφέροντας έναν απολαυστικό συνδυασμό από τρυφερό κρέας και πλούσια, αλμυρά λαχανικά. Απολαμβάνω!

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα