Το μπέικον και το ζαμπόν που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να φέρουν ετικέτες προειδοποίησης, παρόμοιες με εκείνες στα πακέτα τσιγάρων, που θα ενημερώνουν το κοινό ότι οι χημικές ουσίες που περιέχουν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του εντέρου, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Επικρίσεις για δεκαετή αδράνεια της κυβέρνησης
Το αίτημα των ειδικών έρχεται έπειτα από έντονες επικρίσεις προς τις διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις, οι οποίες – όπως επισημαίνουν – δεν έχουν λάβει ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου που προκαλούν τα νιτρώδη, παρά τα ευρήματα που αποδεικνύουν ότι προκαλούν καρκίνο.
Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία: στις 25 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο, κατατάσσοντάς το στην ίδια κατηγορία κινδύνου με τον καπνό και τον αμίαντο.

Τι είναι τα νιτρώδη και γιατί θεωρούνται επικίνδυνα
Τα νιτρώδη είναι χημικές ενώσεις που προστίθενται στο μπέικον και το ζαμπόν κατά την επεξεργασία για να βελτιώσουν την υφή, να συντηρήσουν το προϊόν και να του δώσουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα. Παρά τα πειστικά επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι επιβλαβή, η χρήση τους παραμένει ευρέως διαδεδομένη.
Η αδράνεια των αρχών για τον περιορισμό των νιτρωδών στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2015 έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε 54.000 νέα περιστατικά καρκίνου του εντέρου, με οικονομικό κόστος που υπολογίζεται σε 3 δισεκατομμύρια λίρες για το NHS.
Παρέμβαση επιστημόνων και αίτημα για θεσμικά μέτρα
Τέσσερις από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ, μαζί με άλλους ειδικούς, απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Υγείας Wes Streeting. Ζητούν να ληφθούν τολμηρές πρωτοβουλίες για τη μείωση του κινδύνου που προκαλούν τα νιτρώδη, μέσα από υποχρεωτικές προειδοποιήσεις και σταδιακή κατάργηση της χρήσης τους.
Ο Συνασπισμός κατά των Νιτρωδών, που συνέταξε την επιστολή, προτείνει να υποχρεωθεί η βιομηχανία τροφίμων να τοποθετήσει προειδοποιητικές ετικέτες στο 90%–95% των συσκευασιών μπέικον και ζαμπόν που περιέχουν τις επικίνδυνες ουσίες, ενώ ζητά και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή απόσυρση των επεξεργασμένων προϊόντων.

«Οι καταναλωτές αξίζουν ξεκάθαρη ενημέρωση»
«Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν. Οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι ο ΠΟΥ κατατάσσει τα αλλαντικά που περιέχουν νιτρώδη, όπως το μπέικον και το ζαμπόν, στην ίδια καρκινογόνο κατηγορία με τον καπνό και τον αμίαντο», δήλωσε ο Ντενίς Κορπέ, ομότιμος καθηγητής Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, ένας από τους επιστήμονες που υπογράφουν την επιστολή.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Υγείας έχουν την ευθύνη προστασίας της δημόσιας υγείας, και επομένως θα πρέπει να εισαγάγουν προειδοποιητικές ετικέτες τύπου «Το κάπνισμα σκοτώνει» και στα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.
Τα δεδομένα που ανησυχούν τους ειδικούς
Σύμφωνα με το IARC, η κατανάλωση μόλις 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα — δηλαδή μία μερίδα μπέικον — αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά περίπου 18%.
Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης για αυτού του είδους τα προϊόντα.
Η συζήτηση για τις προειδοποιητικές ετικέτες στα αλλαντικά ανοίγει ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους επιστήμονες να πιέζουν για άμεση κυβερνητική δράση. Το ζήτημα πλέον δεν αφορά μόνο τη διατροφική ενημέρωση, αλλά και την πολιτική ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγείας.

