21.8 C
Athens
Σάββατο, 25 Οκτωβρίου, 2025

Ανησυχητική αύξηση καρκίνων σε άτομα κάτω των 50 – Πώς επηρεάζουν διατροφή, περιβάλλον και τοξίνες τον οργανισμό

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την άνοδο των πρώιμων καρκίνων παγκοσμίως. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η έκθεση σε χημικές ουσίες και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα φαίνεται να διαμορφώνουν ένα επικίνδυνο περιβάλλον για τη νέα γενιά.

Τα ποσοστά καρκίνων σε άτομα κάτω των 50 ετών αυξάνονται παγκοσμίως, με ειδικούς να υποστηρίζουν ότι οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες των τελευταίων δεκαετιών ενδέχεται να ευθύνονται για αυτή την ανησυχητική τάση.

Οι αλλαγές στη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την έκθεση σε χημικές ουσίες φαίνεται να συμβάλλουν στην αύξηση των πρώιμων καρκίνων.

Η Δρ. Κίμριν Ράθμελ, ογκολόγος με εξειδίκευση στον καρκίνο των νεφρών, παρατήρησε την αύξηση των περιστατικών σε νεότερους ασθενείς, με χαρακτηριστική περίπτωση έναν 18χρονο που διαγνώστηκε με μεταστατική νόσο — κάτι που δεν είχε ξαναδεί ποτέ σε τέτοια ηλικία.

Παράλληλα, οι ερευνητές του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου (NCI) δημοσίευσαν έκθεση που δείχνει ότι τα ποσοστά 14 διαφορετικών μορφών καρκίνου αυξάνονται στα άτομα κάτω των 50 ετών στις ΗΠΑ από το 2010 έως το 2019.

Οι πιθανές αιτίες πίσω από την αύξηση

Αν και οι πρώιμοι καρκίνοι παραμένουν σπάνιοι, η αύξηση των περιστατικών τα τελευταία 30 χρόνια είναι αδιαμφισβήτητη. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η βελτίωση των προληπτικών εξετάσεων εξηγεί εν μέρει την αύξηση, ωστόσο άλλοι παράγοντες όπως η αλλαγή τρόπου ζωής και το περιβάλλον παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Η Δρ. Σούτζι Ογκίνο από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη επισημαίνει πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αλλάξει ριζικά από τη δεκαετία του 1950. Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και ζάχαρης, η επαφή με πλαστικά και χημικές ουσίες, καθώς και η έλλειψη ύπνου, επηρεάζουν την υγεία και συμβάλλουν στην αύξηση των πρώιμων καρκίνων.

Επιπλέον, η Δρ. Γιν Κάο, καθηγήτρια Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, τονίζει τη σημασία της αναγνώρισης νέων παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία, το αλκοόλ και η ανθυγιεινή διατροφή, οι οποίοι συνδέονται όλο και περισσότερο με την πρώιμη εμφάνιση καρκίνων.

Η επίδραση της παχυσαρκίας, του αλκοόλ και των τοξινών

Οι έρευνες δείχνουν ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία και αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων, τροφοδοτώντας ορισμένους τύπους καρκίνου του μαστού.

Αν και η συσχέτιση περιβαλλοντικών παραγόντων με την ανάπτυξη καρκίνου είναι πολύπλοκη, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα βακτήρια και οι τοξίνες που παράγονται από τρόφιμα και φάρμακα ενδέχεται να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.

Έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε τοξίνες από την πρώιμη ηλικία ή ακόμη και ενδομήτρια, μπορεί να επηρεάσει τον γενετικό κώδικα και να επιταχύνει την ανάπτυξη καρκίνου.

Ο Δρ. Λουντμίλ Αλεξάντροφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, εξηγεί ότι η μόλυνση από το βακτήριο E. coli, που μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις DNA, εμφανίζεται συχνά στα πρώτα χρόνια ζωής, όταν το ανοσοποιητικό δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως — αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκινογένεσης.

cancer awareness

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Σύμφωνα με τη Δρ. Καρούνα Γκανές από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center, οι αλλαγές στο γονιδίωμα λόγω περιβαλλοντικών επιδράσεων μπορούν να δημιουργήσουν μια ταχεία πορεία προς την καρκινογένεση, ειδικά όταν τα κύτταρα εκτίθενται σε στρες και φλεγμονές.

Η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα, πρόληψη και ενημέρωση, ώστε να περιοριστεί η αυξανόμενη απειλή των πρώιμων καρκίνων που επηρεάζουν ολοένα και νεότερες ηλικίες.

Πηγή: kathimerini.gr, με πληροφορίες από The New York Times

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα