Η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττει την ελληνική αγορά και τα νοικοκυριά, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο του 2025 να καταγράφουν νέα αύξηση στις τιμές βασικών τροφίμων. Οι ανατιμήσεις στα κρέατα, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και τα φρούτα επιβαρύνουν σημαντικά το καλάθι του καταναλωτή, ενώ οι σοκολάτες και τα προϊόντα τους εμφανίζουν τεράστια άνοδο που ξεπερνά το 22%.
Η νέα λίστα μειωμένων τιμών που ανακοινώθηκε για τα σούπερ μάρκετ δεν περιλαμβάνει το κρέας, γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες. Το μοσχαρίσιο κρέας εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 20 ευρώ το κιλό μέχρι το τέλος του 2025, καθιστώντας το σχεδόν είδος πολυτελείας, αφού ήδη πωλείται περίπου 50% ακριβότερο από πέρυσι.
Ο Καβαλιώτης κρεοπώλης Νίκος Κεχαγιάς (γνωστός και ως Nick Kexagias The Butcher στο TikTok) μιλώντας στο Mega, τόνισε τρεις βασικούς παράγοντες για την εκτίναξη των τιμών: μείωση παραγωγής, αύξηση ζήτησης, εγκατάλειψη του επαγγέλματος από τους νέους και κυρίως απουσία σχεδίου από την πολιτεία για την αναζωογόνηση της ελληνικής κτηνοτροφίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «καμία σοβαρή προσπάθεια δεν γίνεται για την ενίσχυση της βοοτροφίας, με αποτέλεσμα η παραγωγή βοοειδών να συρρικνώνεται συνεχώς».
Σύμφωνα με τον Λευτέρη Κιοσέ, γενικό διευθυντή του ΙΕΛΚΑ, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ ανέβηκαν κατά 1% σε ετήσια βάση (2024-2025). Αν και το ποσοστό φαίνεται μικρότερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η πραγματικότητα είναι ότι την τελευταία τριετία το μεσοσταθμικό κόστος έχει αυξηθεί κατά 25% με 30%. Όπως υπογράμμισε, «οποιαδήποτε αύξηση, ακόμη και μικρή, επιβαρύνει δυσανάλογα τον Έλληνα καταναλωτή σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο, αφού τα εισοδήματα δεν είχαν ανάλογη πορεία».
Ο ίδιος σημείωσε ότι γενική αποκλιμάκωση τιμών δεν αναμένεται, παρά μόνο σε μεμονωμένες κατηγορίες προϊόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο, το οποίο είχε εκτιναχθεί, αλλά στη συνέχεια βελτιώθηκε η κατάσταση. Ωστόσο, μια συνολική πτώση τιμών στα ράφια της τάξης του 25% με 30% θεωρείται ανέφικτη, με το σενάριο αύξησης των εισοδημάτων να αποτελεί την πιο ρεαλιστική λύση.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ο γενικός δείκτης για τον Σεπτέμβριο 2025 παρουσίασε ετήσια αύξηση 1,9%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2024 ήταν στο 2,9%. Σε σχέση με τον Αύγουστο 2025 καταγράφηκε αύξηση 0,8%, έναντι 1,8% την προηγούμενη χρονιά.
Αναλυτικά, οι τιμές των κρεάτων αυξήθηκαν κατά 8,4%, τα νωπά ψάρια κατά 6,2%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 3,9%, τα φρούτα κατά 2,9%, ενώ οι σοκολάτες και τα παράγωγά τους εκτινάχθηκαν κατά 22,2%.
Η αύξηση Σεπτεμβρίου 2025 σε σχέση με τον Αύγουστο 2025 προήλθε κυρίως από:
-
+1,4% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω ανατιμήσεων σε ψωμί-δημητριακά, κρέατα, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά, φρούτα, σοκολάτες, ζαχαροπλαστεία και καφέ. Μερική αντιστάθμιση προήλθε από μειώσεις σε ελαιόλαδο, λαχανικά, σάλτσες-καρυκεύματα.
-
+1,0% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», με αυξήσεις σε αλκοολούχα ποτά και τσιγάρα.