25.8 C
Athens
Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025

Χαμηλή βιταμίνη D: Πώς σχετίζεται με τη νόσηση της Covid-19;

Καθώς το νέο κύμα της COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται χωρίς σημάδια υποχώρησης, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας επισημαίνουν ότι δεν είναι μόνο οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων που μπορούν να προσφέρουν προστασία. Η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D ενδέχεται επίσης να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στον ιό.

eody covid rsv gripi 1

Σε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το King’s College London και το Ίδρυμα NHS Guy’s and St Thomas’, οι ερευνητές διαπίστωσαν σαφή σύνδεση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και αυξημένου κινδύνου νοσηλείας λόγω COVID-19. Ωστόσο, δεν εντοπίστηκε σύνδεση μεταξύ χαμηλής βιταμίνης D και του κινδύνου προσβολής από τον ιό.

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από 151.543 άτομα της βάσης UK Biobank και εξέτασε εάν ο κίνδυνος σοβαρής COVID-19 ήταν υψηλότερος σε άτομα με έλλειψη βιταμίνης D (<25 nmol/L) ή ανεπάρκεια (25–49 nmol/L) σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα (50+ nmol/L). Στην Αυστραλία, σχεδόν το ένα τέταρτο των ενηλίκων – περίπου 4 εκατομμύρια άτομα – παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια, ενώ το 50% του πληθυσμού εμφανίζει μη επαρκή επίπεδα.

Η Αυστραλιανή ερευνήτρια και επιδημιολόγος Dr. Kerri Beckmann τονίζει πως τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και να καθοδηγήσουν τις μελλοντικές δημόσιες πολιτικές υγείας. «Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, επομένως είναι λογικό τα χαμηλά επίπεδα να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται σε λοιμώξεις όπως η COVID-19», αναφέρει η Dr. Beckmann. «Η μελέτη μας έδειξε ότι άτομα με ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία λόγω COVID-19, αλλά δεν ήταν πιο επιρρεπή στο να προσβληθούν από τον ιό».

Η μελέτη εξέτασε επίσης τη σχέση μεταξύ βιταμίνης D και σοβαρότητας της COVID-19 σε ασθενείς με καρκίνο, καθώς και μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών ομάδων. Άτομα ασιατικής ή αφρικανικής/Αφρο-Καραϊβικής καταγωγής με χαμηλή βιταμίνη D είχαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, αλλά η συσχέτιση με σοβαρή νόσο παρατηρήθηκε κυρίως σε Καυκάσιους. Για τους ασθενείς με προηγούμενη διάγνωση καρκίνου, δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική σχέση, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στο μικρό μέγεθος του δείγματος.

long covid 1

Η Dr. Beckmann επισημαίνει ότι, παρότι ο κίνδυνος από την COVID-19 έχει μειωθεί, ο ιός εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας. «Η κατανόηση του ποιοι είναι περισσότερο ευάλωτοι βοηθά στην πρόληψη. Η παρακολούθηση των επιπέδων βιταμίνης D είναι ίσως μια απλή αλλά σημαντική πρακτική», καταλήγει.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα