27.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

2024: Η χρονιά που η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πραγματικότητα

Το 2024 θα είναι η χρονιά που ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης θα ασχοληθεί σοβαρά με την προσπάθεια επίτευξης αποτελεσμάτων σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ζωής, ξεπερνώντας τη διαφημιστική εκστρατεία που περιβάλλει τις επιτυχίες του ChatGPT και του κατασκευαστή chip Nvidia. Γιατί έχει σημασία: Όλοι όσοι χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη θα αναζητούν αποδείξεις ότι βελτιώνει τη ζωή ή την εργασία τους μετά τα ξέσπασμα του ενθουσιασμού και του φόβου του 2023.

texniti noimosini

Οι πάροχοι τεχνητής νοημοσύνης αναζητούν κερδοφόρα επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να υποστηρίξουν δαπανηρά στη λειτουργία συστήματα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης.
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων θέλουν να προχωρήσουν πέρα από τις φάσεις του καταιγισμού ιδεών και των πιλοτικών φάσεων AI και να αρχίσουν να προσφέρουν άλματα στην αποτελεσματικότητα, την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα.

Η μεγάλη εικόνα

Η άνοδος της βιομηχανίας το δεύτερο εξάμηνο του 2023 δημιούργησε μια αναντιστοιχία μεταξύ των δυνατοτήτων του sky-the-limit της τεχνητής νοημοσύνης και της προκλητικής της πραγματικότητας – παραισθήσεις chatbots, δύσκολα αποκτήσιμα τσιπ GPU, δυνητικά τεράστιες υποχρεώσεις σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και πολλές άλλες ανησυχίες σχετικά με την προκατάληψη και την ακρίβεια.

Με την άφιξη μικρότερων και εξειδικευμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και τη διαθεσιμότητα περισσότερων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε κινητές συσκευές, το τοπίο θα μπορούσε να βελτιωθεί — και η ευρεία ανάπτυξη της πολυτροπικής τεχνητής νοημοσύνης, που λειτουργεί άψογα τόσο με κείμενο όσο και με εικόνες, θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερο ενθουσιασμό στους χρήστες.

  • Η τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία: Για εκατομμύρια εργαζόμενους, το 2024 θα είναι η χρονιά του συγκυβερνήτη της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά για πολλούς άλλους, θα μπορούσε να είναι η χρονιά που οι απώλειες θέσεων εργασίας που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη μετακινούνται από τη θεωρία στην πραγματικότητα.
  • Στην καθημερινή ζωή: Περισσότερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα λειτουργούν σε κινητά τηλέφωνα, μεταμορφώνοντας τις σχέσεις και τα χόμπι μας όσο και τις επιχειρήσεις. «Το [νέο] Gemini nano της Google είναι φτιαγμένο για αυτό», σημειώνει η αναλύτρια AI Nina Schick.
  • Επιχειρήσεις: Ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει ορισμένες ρυθμιστικές εξαιρέσεις για ανοιχτά μοντέλα και τα VC αγωνίζονται να επενδύσουν σε παρόχους ανοιχτού κώδικα. Αναζητήστε εταιρείες να επικεντρωθούν σε νέους τρόπους εφαρμογής μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης στα δικά τους προϊόντα, αντί σε γενικά προϊόντα όπως το ChatGPT.
  • Αγορές: Ο αναλυτής της Wedbush Daniel Ives προβλέπει μια «νέα ανοδική αγορά για τον τεχνολογικό τομέα» που θα οδηγείται από μια αύξηση 20-25% στις δαπάνες για cloud και τεχνητή νοημοσύνη. Ταυτόχρονα, η αυστηρότερη ρύθμιση των συγχωνεύσεων και εξαγορών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη επιχειρηματικών κεφαλαίων και νεοφυών επιχειρήσεων.

 

Η προοπτική των καινοτομιών της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία προκαλεί τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στους ειδικούς. Το 2024 θα πρέπει να δούμε πιο έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών και πιο εξατομικευμένα σχέδια ιατρικής θεραπείας με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης «με την ανάλυση των δεδομένων ασθενών, τη βελτίωση της χειρουργικής ακρίβειας και την ενίσχυση της μετεγχειρητικής παρακολούθησης», σύμφωνα με τον Omar Arnaout, νευροχειρουργό στο Brigham and Women’s Hospital.

Τι παρακολουθούμε

Οι διαφωνίες πνευματικών δικαιωμάτων γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα σχετικά με τη χρήση προστατευμένου περιεχομένου για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης χωρίς συναίνεση και αποζημίωση, θα παράγουν σημαντικές νομικές αποφάσεις το επόμενο έτος, αναμένουν οι ειδικοί. «Τα δικαστήρια και το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων θα πρέπει να μάθουν για τις δημιουργικές επιλογές που συνεπάγεται η δημιουργία και η προτροπή μοντέλων», είπε ο James Grimmelmann, καθηγητής ψηφιακού δικαίου και δικαίου πληροφοριών στη Νομική Σχολή Cornell.

Η OpenAI, η Microsoft, η Google, η Getty, η Adobe και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες συμφώνησαν να αποζημιώσουν τους χρήστες που παρασύρθηκαν σε αγωγές εναντίον δημιουργιών που έχουν κάνει χρησιμοποιώντας τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τους. «Κανείς δεν πρόκειται να κλάψει για τους τιτάνες της τεχνητής νοημοσύνης εάν χρειαστεί να μοιραστούν μερικές από τις συγκλονιστικές εκτιμήσεις τους με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων», είπε ο Grimmelmann.

iatriki epistimi texnologia e1701938526653

Οι παίκτες τεχνητής νοημοσύνης σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να προσαρμόζονται στο εκτελεστικό διάταγμα τεχνητής νοημοσύνης του Προέδρου Μπάιντεν και στον νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται εν μέρει από τα τέλη του 2024. Έως και 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ψηφίσουν στις εκλογές παγκοσμίως το 2024 και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος για εκλογικές απώλειες από υποψηφίους που δεν σέβονται τις εκλογικές διαδικασίες.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα