Η διάσημη San Sebastian cheesecake, γνωστή και ως Basque Burnt Cheesecake, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των τελευταίων ετών. Με καταγωγή από την πόλη San Sebastián της Ισπανίας, αυτό το cheesecake ξεχωρίζει για την καραμελωμένη, σχεδόν καμένη επιφάνειά του και την απίστευτα κρεμώδη υφή του. Δεν έχει μπισκοτένια βάση, δεν απαιτεί περίπλοκες τεχνικές και είναι τόσο νόστιμο που λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα. Παρακάτω θα μάθεις πώς να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι, με γεύση που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία.
Υλικά και Προετοιμασία
Για να φτιάξεις τη San Sebastian cheesecake, θα χρειαστείς:
- 600 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 μεγάλα αυγά
- 300 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- Μια πρέζα αλάτι
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 210°C (πάνω-κάτω). Ντύνεις ένα στρογγυλό ταψί (20-22 εκ.) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας να προεξέχει αρκετά στα τοιχώματα, καθώς η ζύμη θα φουσκώσει. Στον κάδο του μίξερ χτυπάς το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει λείο και αφράτο. Προσθέτεις ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα, έπειτα τη βανίλια και το αλάτι. Ρίχνεις σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος και τέλος κοσκινίζεις το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
Το Ψήσιμο και το Μυστικό της “Καμένης” Κρούστας
Ρίξε το μείγμα στο ταψί και ψήσε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει βαθύ χρυσοκάστανο χρώμα — σχεδόν να “καεί”. Μην ανησυχήσεις! Αυτή η καμένη επιφάνεια είναι το χαρακτηριστικό του γλυκού και δίνει τη μοναδική του γεύση. Το εσωτερικό πρέπει να παραμένει μαλακό και ελαφρώς ρευστό. Μόλις το βγάλεις από τον φούρνο, άφησέ το να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα τοποθέτησέ το στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες (ιδανικά όλη τη νύχτα). Όταν το κόψεις, θα έχει μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη βελούδινη κρέμα και τη λεπτή, καραμελωμένη επιφάνεια.
Σερβίρισμα και Ιδέες Παρουσίασης
Η San Sebastian cheesecake είναι υπέροχη σκέτη, αλλά μπορείς να τη συνοδεύσεις με φρέσκα μούρα, σιρόπι φράουλας ή λίγο μέλι. Για πιο gourmet αποτέλεσμα, πρόσθεσε μερικά φύλλα δυόσμου ή λίγη τριμμένη σοκολάτα. Ιδανικό γλυκό για τραπέζι ή για ένα ξεχωριστό απόγευμα στο σπίτι με καφέ ή λικέρ.
Η San Sebastian cheesecake είναι ένα απλό αλλά εντυπωσιακό γλυκό που συνδυάζει την κρεμώδη απόλαυση του cheesecake με το καραμελωμένο άρωμα της ισπανικής παράδοσης. Με λίγα υλικά και χωρίς πολύπλοκα βήματα, μπορείς να δημιουργήσεις ένα επιδόρπιο που θα εντυπωσιάσει τους πάντες. Δοκίμασέ το και ταξίδεψε γευστικά ως τη Χώρα των Βάσκων μέσα από κάθε μπουκιά!