21.6 C
Athens
Σάββατο, 18 Οκτωβρίου, 2025

Η Ελλάδα τρίτη στην Ευρώπη στη σπατάλη τροφίμων – Πάνω από 200 κιλά ανά κάτοικο το 2023

Η Ελλάδα βρέθηκε στην τρίτη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ όσον αφορά τη σπατάλη τροφίμων το 2023, με πάνω από 201 κιλά ανά κάτοικο. Οι αριθμοί της Eurostat αποκαλύπτουν ένα πρόβλημα που ξεκινά από τα σπίτια και εξαπλώνεται σε όλη τη διατροφική αλυσίδα.

Περισσότεροι από 58 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων κατέληξαν στα σκουπίδια το 2023 στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη σπατάλη, αγγίζοντας τα 201 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο.

Παρά τις προσπάθειες περιορισμού, η σπατάλη τροφίμων στην Ευρώπη παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με σημαντικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Η Eurostat δημοσίευσε τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τη σπατάλη τροφίμων το 2023, σύμφωνα με τα οποία πάνω από 58 εκατομμύρια τόνοι τροφικών αποβλήτων (βρώσιμα και μη βρώσιμα μέρη τροφίμων) παρήχθησαν συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 130 κιλά ανά κάτοικο.

health 2022 food waste 460 portions annually 1 1
ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Σύμφωνα με την ανάλυση — εξαιρούνται τρόφιμα που δεν συγκομίστηκαν ή δεν διατέθηκαν στην αγορά για λόγους ασφαλείας —, το 53% των αποβλήτων (69 κιλά ανά άτομο) προέρχεται από νοικοκυριά, ενώ το υπόλοιπο 47% δημιουργείται στα ανώτερα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα νοικοκυριά ευθύνονται για το 44% της συνολικής σπατάλης, ποσοστό χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ξεπερνά το 50%.

Εκατόν τριάντα κιλά τροφίμων ανά κάτοικο πετιούνται στην ΕΕ

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά την ποσότητα τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ανά κάτοικο, μαζί με τη Δανία και την Κύπρο.

Στους τομείς λιανεμπορίου, εστίασης και νοικοκυριών, τα απορριπτόμενα τρόφιμα αντιστοιχούν περίπου στο 9% των τροφίμων που φτάνουν στους καταναλωτές. Παράλληλα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ βελτιώνουν σταδιακά τις μεθοδολογίες μέτρησης, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ακρίβεια και συγκρισιμότητα.

Τα απόβλητα των νοικοκυριών είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνα της πρωτογενούς παραγωγής (12 κιλά ανά άτομο – 10%) και της μεταποίησης τροφίμων και ποτών (24 κιλά – 19%). Οι τομείς της εστίασης και του λιανεμπορίου/διανομής ευθύνονται αντίστοιχα για 14 κιλά (11%) και 10 κιλά (8%) ανά άτομο.

31072

Η Ελλάδα στην τρίτη θέση της Ευρώπης

Το 2023, η Ελλάδα πέταξε πάνω από 2 εκατομμύρια τόνους φαγητού (2.091.442 τόνοι), αριθμός σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το 2020. Κάθε Έλληνας σπαταλά περίπου 201 κιλά τροφίμων ετησίως, κατατάσσοντας τη χώρα στην τρίτη θέση της ΕΕ.

Το 44,3% της σπατάλης προέρχεται από νοικοκυριά, με 926.509 τόνους να καταλήγουν στα σκουπίδια των ελληνικών σπιτιών. Το υπόλοιπο 56% προέρχεται από την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, το εμπόριο και την εστίαση.

Στην Τσεχία, με παρόμοιο πληθυσμό, πετιούνται οι μισοί τόνοι τροφίμων, ενώ υψηλά επίπεδα καταγράφονται και στην Ολλανδία, παρότι ο πληθυσμός της είναι σχεδόν διπλάσιος.

Η εικόνα σε επίπεδο ΕΕ

Από τη συνολική ποσότητα των 58 εκατομμυρίων τόνων τροφικών αποβλήτων στην ΕΕ:

  • 31 εκατομμύρια τόνοι (53%) προέρχονται από νοικοκυριά,

  • 11 εκατομμύρια τόνοι (19%) από τον τομέα παραγωγής και μεταποίησης,

  • και το υπόλοιπο 29% από την πρωτογενή παραγωγή (10%), την εστίαση (11%) και το λιανεμπόριο (8%).

Οι χώρες με πληθυσμό κάτω των 10 εκατομμυρίων κατοίκων και εξαγωγικό πλεόνασμα τροφίμων συχνά εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα αποβλήτων, ιδίως στη μεταποίηση.

Νέα δεδομένα και ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ καταγράφουν τα τροφικά απόβλητα σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ως τρόφιμο ορίζεται κάθε ουσία ή προϊόν (επεξεργασμένο ή μη) που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Τα απορρίμματα περιλαμβάνουν τόσο βρώσιμα όσο και μη βρώσιμα μέρη, και καταγράφονται ως απόβλητα όταν αφαιρεθούν ή απορριφθούν σε οποιοδήποτε στάδιο και προοριστούν για επεξεργασία.

Αρκετά κράτη μέλη έχουν ήδη βελτιώσει τις μεθοδολογίες τους, υποβάλλοντας 30 αναθεωρήσεις για τα έτη 2020–2022. Τέσσερα κράτη και η Νορβηγία αναθεώρησαν και τα τρία έτη, ενώ τέσσερα άλλα κράτη και η Ισλανδία δεν έχουν ακόμη αποστείλει στοιχεία για το 2023.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία μια αλλαγή νοοτροπίας και η υιοθέτηση πολιτικών από τις κυβερνήσεις με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, που έχει σοβαρές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα