Η σπιτική πραλίνα είναι μια υπέροχη και υγιεινή εναλλακτική στη γνωστή σοκολατένια κρέμα. Φτιαγμένη από φυσικά υλικά, μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα στο σπίτι. Ιδανική για πρωινό ή σνακ, θα ικανοποιήσει τους λάτρεις της σοκολάτας!
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι φουντούκια
- 2 κουταλιές σούπας κακάο σε σκόνη
- 1/4 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου ή μέλι (αν δεν είναι αυστηρά βεγκάν)
- 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 2-3 κουταλιές νερό (ανάλογα με την υφή)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε τα φουντούκια σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν άρωμα. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
- Μεταφέρουμε τα φουντούκια σε ένα μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν μια παχύρρευστη πάστα. Αυτό μπορεί να πάρει μερικά λεπτά, γι’ αυτό υπομονή!
- Προσθέτουμε το κακάο, το σιρόπι σφενδάμου, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί, μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
- Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη γλύκα σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.
Αποθηκεύουμε τη σπιτική νουτέλα σε ένα καθαρό βάζο και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε φρυγανιές, κέικ ή απλά με ένα κουτάλι! Είναι νόστιμη, υγιεινή και χωρίς συντηρητικά. Καλή απόλαυση!