33.2 C
Athens
Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025

Ποιες παθήσεις μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση αναψυκτικών

Σύμφωνα με τους ειδικούς  οι βλαβερές συνέπειες των αναψυκτικών εκτείνονται πέρα ​​από την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία καθώς μπορούν  να προκαλέσουν διαβήτη, άσθμα, καρδιακές, ηπατικές και νεφρικές παθήσεις, απώλεια οστικής μάζας, τερηδόνα και καρκίνο.

drink 594179 1280

Οποιοδήποτε ποτό χωρίς «σκληρό» αλκοόλ ή γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να εμπίπτει στην κατηγορία των αναψυκτικών, αλλά συνήθως αναφέρονται στα γλυκά, αφρώδη, ανθρακούχα αναψυκτικά ή τα αρωματισμένα ποτά που διατίθενται λιανικώς σε όλη τη χώρα. Η ετικέτα «Δεν Περιέχει Φρούτα» μας λέει ειρωνικά για το μηδενικό θρεπτικό περιεχόμενο του ποτού. Πιο ανησυχητικό από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών, ωστόσο, είναι το υψηλό επίπεδο ανθυγιεινών συστατικών στο μέσο αναψυκτικό και ο κίνδυνος για την υγεία που αυτά θέτουν.

Ποιες ακριβώς παθήσεις μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση αναψυκτικών; Δείτε τη λίστα.

Αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου

Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στο μέσο ποτό προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας, χωρίς να σας βοηθούν να παραμένετε χορτάτοι για πολύ.

Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας αισθάνεται πείνα και κόπωση, απελευθερώνοντας έναν φαύλο κύκλο που επηρεάζει αρνητικά την περίμετρο της μέσης σας και αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

  • Ενώ ο ΠΟΥ έχει θέσει το όριο ημερήσιας κατανάλωσης ζάχαρης στα 6 κουταλάκια του γλυκού, ένα κουτί αναψυκτικού των 350 ml περιέχει 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.Η κατανάλωση 1 ή περισσότερων αναψυκτικών την ημέρα οδηγεί σε σημαντική αύξηση βάρους και σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες
  • Και στους άνδρες, η κατανάλωση 1 ή 2 μερίδων τέτοιων ποτών ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (κατά 26%) και μεταβολικού συνδρόμου.

Τα αναψυκτικά διαίτης μπορούν να σας κάνουν να λαχταράτε ζάχαρη και μπορεί να καταλήξετε να τρώτε περισσότερες ζαχαρούχες τροφές.

Τα αναψυκτικά διαίτης μπορούν να σας κάνουν να πάρετε βάρος

Και όχι, τα αναψυκτικά διαίτης δεν βοηθούν. Σε αντίθεση με ό,τι διαφημίζονται, τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί στην πραγματικότητα να σας κάνουν να πάρετε βάρος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά στα αναψυκτικά δεν ικανοποιούν την επιθυμία σας για γλυκά όπως η κανονική ζάχαρη και ως εκ τούτου έχετε την τάση να καταφεύγετε στην κατανάλωση περισσότερης ζάχαρης.

  • Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που βρίσκεται υπό εξέταση από τη δεκαετία του 1980. Παρόλο που οι ειδικοί την έχουν εγκρίνει προς το παρόν, η ασπαρτάμη έχει εμπλακεί σε καρκίνο σε ορισμένες μελέτες σε ζώα. Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η σορβιτόλη μπορεί επίσης να προκαλέσουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά

Δεδομένου ότι τα παιδιά απολαμβάνουν να καταναλώνουν αυτά τα ζαχαρούχα ποτά (που συχνά αντικαθιστούν υγιεινά τρόφιμα), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Όπως δείχνει μια μελέτη, η μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών μπορεί να μειώσει σημαντικά την παχυσαρκία στα παιδιά και τους εφήβους.

Δεδομένου ότι πολλά από αυτά δεν έχουν καμία διατροφική αξία, αυτά τα ποτά δεν έχουν θέση στη διατροφή των παιδιών. Η καφεΐνη που περιέχουν πολλά από αυτά μπορεί να αντικαταστήσει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως το γάλα, και να καταστείλει την πείνα στα παιδιά.

Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου 2, τα οποία όλα γίνονται πιο πιθανά με την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, αποτελούν δείκτες καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά τακτικά έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Όταν καταναλώνετε υπερβολική ζάχαρη από ανθυγιεινές πηγές, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να τρώτε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία στα λιπίδια σας και να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα. Σε μια μελέτη που διεξήχθη σε διάστημα 2 δεκαετιών, οι άνδρες που κατανάλωναν αναψυκτικά τακτικά διατρέχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Προκαλεί διάβρωση των δοντιών

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η υπερβολική ζάχαρη στα αναψυκτικά σας μπορεί να εξαφανίσει τα χαμόγελα. Η ζάχαρη στα αναψυκτικά σας, όταν επηρεάζεται από τα βακτήρια του στόματος, μετατρέπεται σε οξύ. Και αυτό το οξύ επιτίθεται στο σμάλτο των δοντιών και το αποδυναμώνει. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην τερηδόνα λόγω του υπανάπτυκτου σμάλτου τους. 11

Χρησιμοποιώντας καλαμάκι για να πιείτε ένα αναψυκτικό, καταπίνοντας γρήγορα και βουρτσίζοντας τα δόντια σας 30 λεπτά μετά την κατανάλωση, μπορείτε να μειώσετε τη βλάβη.]

Είναι τα αναψυκτικά διαίτης η διέξοδος; Δυστυχώς, όχι. Η ζημιά που προκαλείται στα δόντια σας όταν πίνετε αναψυκτικά διαίτης είναι η ίδια με την κατανάλωση μεθαμφεταμίνης ή κοκαΐνης. Αυτό συμβαίνει επειδή εκτός από τη ζάχαρη, τα αναψυκτικά περιέχουν επίσης κιτρικό οξύ και φωσφορικό οξύ ως συντηρητικά. Αυτό μπορεί μερικές φορές να κάνει το ποτό πολύ όξινο. Όπως διαπίστωσε μια μελέτη, ένας συγκεκριμένος τύπος κόλα είχε pH 2,3. 13Αυτά τα οξέα μπορούν να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών και την οδοντίνη, το στρώμα από κάτω, από τη στιγμή που έρχονται σε επαφή με τα δόντια.

Για περιστασιακά αναψυκτικά, ακόμη και χυμό εσπεριδοειδών, χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι, πιείτε μια γρήγορη γουλιά και βουρτσίστε τα δόντια σας μετά από 30 λεπτά. 14

Οδηγεί σε οστεοπόρωση και κατάγματα οστών

Το φωσφορικό οξύ είναι ένα πρόσθετο τροφίμων που προστίθεται στα αναψυκτικά τύπου κόλα για να τους δώσει μια πικάντικη γεύση και επίσης για να αναστέλλει την ανάπτυξη μικροοργανισμών στο πλούσιο σε ζάχαρη περιβάλλον. Η υπερβολική ποσότητα φωσφορικού άλατος στο αίμα μπορεί να επηρεάσει τον σωστό μεταβολισμό του ασβεστίου, που είναι απαραίτητος για υγιή οστά. Η καφεΐνη επίσης μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση μετάλλων.

[pullquote]Καθώς η κόλα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας σε μεγαλύτερες γυναίκες, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα επίπεδα ασβεστίου υψηλά με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Σύμφωνα με μια μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα οδήγησε σε οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων οστών σε ηλικιωμένες γυναίκες, πιθανώς λόγω ανισορροπίας στην αναλογία ασβεστίου και φωσφόρου. Είναι ενδιαφέρον ότι τα ποτά εκτός από αναψυκτικά τύπου κόλα δεν έδειξαν τέτοια επίδραση. Ούτε κανένα από αυτά επηρέασε την οστική πυκνότητα στους άνδρες. Είναι πιθανό τα μικρότερα οστά, η λιγότερη σωματική δραστηριότητα και οι ορμονικές αλλαγές να θέτουν τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά

Σε μια μελέτη σε 465 ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο και 467 υγιείς ανθρώπους, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση 2 ποτηριών αναψυκτικού τύπου κόλα ημερησίως, αλλά όχι ποτών εκτός από κόλα, αύξησε τον κίνδυνο νεφρικής νόσου κατά 2 φορές. Αυτό αποδόθηκε στο φωσφορικό οξύ στα αναψυκτικά τύπου κόλα, το οποίο προκαλεί διαταραχές της ούρησης, πέτρες στα νεφρά και χρόνια νεφρική νόσο.

Μπορεί να προκαλέσει μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος

Ένα συνηθισμένο γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά είναι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS), το οποίο παρασκευάζεται από άμυλο καλαμποκιού. Σε αντίθεση με τη γλυκόζη, η οποία μπορεί να διασπαστεί από τα κύτταρα του σώματός σας, η φρουκτόζη μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία μόνο από το ήπαρ. Όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να προκαλέσει μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μια πάθηση που σχετίζεται επίσης με υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση. 17

Δεδομένου ότι το HFCS, όντας φθηνότερο από τη ζάχαρη, χρησιμοποιείται συνήθως για τη γλυκαντική χρήση ποτών, ορισμένες έρευνες φτάνουν στο σημείο να αποδίδουν την επιδημία παχυσαρκίας, σε μεγάλο βαθμό, στο HFCS στα αναψυκτικά.

Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Τα πρόσθετα χρώματα και συντηρητικά στα ποτά προκαλούν περισσότερα προβλήματα. Και αυτά είναι προβλήματα του χειρότερου είδους.

      • Χρώμα κόλας: Το χαρακτηριστικό χρώμα καραμέλας των δημοφιλών κόλα μπορεί να είναι αισθητικά ευχάριστο, αλλά οι επιπτώσεις του είναι εντελώς κακές: η 4-μεθυλιμιδαζόλη είναι καρκινογόνος ουσία που βρίσκεται στο καφέ χρώμα τροφίμων. 19Σε εργαστηριακό περιβάλλον, η 4-μεθυλιμιδαζόλη προκάλεσε καρκίνο του πνεύμονα, του ήπατος και του θυρεοειδούς σε ποντίκια. 20[pullquote]Το χρώμα καραμέλας στην κόλα είναι καρκινογόνος παράγοντας.
      • Ποτά με γεύση πορτοκάλι: Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) στα χαρούμενα πορτοκαλί ποτά είναι γνωστό ότι αντιδρά με το βενζοϊκό νάτριο, ένα κοινό συντηρητικό που βρίσκεται στα αναψυκτικά, σχηματίζοντας βενζόλιο. 21Το βενζόλιο είναι καρκινογόνο που έχει βρεθεί ότι βλάπτει τα κύτταρα του μυελού των οστών και προκαλεί καρκίνο του αίματος σε μελέτες σε ζώα. 22
      • Πλαστικά μπουκάλια και αλουμινένια κουτιά: Τα πλαστικά και τα κουτιά που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία αναψυκτικών είναι φορτωμένα με χημικές ουσίες όπως η δισφαινόλη Α (BPA), η διαβόητη καρκινογόνος ουσία που είναι επίσης γνωστή για τη διαταραχή των ορμονών και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. 23

 

icetea 8098928 1280

Μπορεί να διαταράξει τον ύπνο

Το ημερήσιο όριο καφεΐνης για τα παιδιά είναι 45 mg, που αντιστοιχεί σε μόλις 1 κουτάκι αναψυκτικού τύπου diet cola. 

Η καφεΐνη που βρίσκεται στα αναψυκτικά σας είναι εξαιρετικά εθιστική και δρα ως διεγερτικό, ενισχύοντας την παραγωγή αδρεναλίνης. Αυτά είναι καλά νέα όταν χρειάζεστε μια τόνωση για να ξεπεράσετε την προθεσμία στη δουλειά ή εκείνο το τεράστιο έργο ανακαίνισης σπιτιού. Αλλά αν είναι κάτι συνηθισμένο, τα πράγματα χειροτερεύουν. Όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, η καφεΐνη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και την πέψη σας.

Προκαλεί άσθμα και ΧΑΠ

Η κατανάλωση περισσότερων από 500 ml (16 oz) την ημέρα προκαλεί αλλεργίες στους αεραγωγούς.

Μια μελέτη στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 500 ml αναψυκτικών κάθε μέρα σχετίζεται με το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο εδώ. Η υψηλή ποσότητα ζάχαρης στα αναψυκτικά θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλλεργίες στους αεραγωγούς και να προκαλέσει φλεγμονή. Τα συντηρητικά των αναψυκτικών, όπως τα νιτρώδη, τα θειώδη και το βενζοϊκό νάτριο, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν αυτά τα συμπτώματα. Οι φθαλικές ενώσεις στα μπουκάλια των αναψυκτικών συνδέονται επίσης με το άσθμα. 26 27

Τι μπορείτε να πιείτε αντί για αναψυκτικά;

      • Νερό ή αρωματισμένο νερό: Τίποτα δεν συγκρίνεται με το απλό H2O όταν πρόκειται να αντικαταστήσετε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τα εμφιαλωμένα ποτά. Προσθέστε λίγο αγγούρι και λεμόνι ή μια χούφτα σπόρους ροδιού για λίγο χρώμα και μια διακριτική στρώση γεύσης. Το παγωμένο τσάι, το νερό καρύδας ή ο χυμός φρούτων χωρίς τα πρόσθετα σάκχαρα είναι μια υγιεινή επιλογή αν θέλετε κάτι λίγο πιο γευστικό.
      • Ανθρακούχο νερό: Αν δεν μπορείτε να κόψετε το ανθρακούχο νερό, πιείτε ανθρακούχο νερό αρωματισμένο με λίγο λεμόνι και μια πρέζα βότανα. Ή δοκιμάστε να μειώσετε τη ζάχαρη σε έναν χυμό σε κονσέρβα ή σε συσκευασία, πίνοντάς τον αραιωμένο με ανθρακούχο νερό.
      • Προβιοτικά τσάγια: Μπορείτε ακόμη και να δοκιμάσετε kombucha, ένα τσάι που έχει υποστεί ζύμωση και μπορεί να θεραπεύσει το έντερό σας, καθώς και να ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκά. 28Για να πάρετε αυτή την προβιοτική γροθιά, επιλέξτε ένα smoothie με βάση το γιαούρτι, εμπλουτισμένο με φρέσκα φρούτα ή μέλι.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα