Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία της μητέρας. Οι υγιείς λιπαρές ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ευημερίας της εγκύου και στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Τα υγιή λίπη είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

- Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα σημαντικά κατά την εγκυμοσύνη, καθώς υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς του εμβρύου. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ω-3 περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα και οι ξηροί καρποί (κυρίως τα καρύδια). Το ω-3 βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου πρόωρων τοκετών και στην πρόληψη της κατάθλιψης της εγκυμοσύνης.
- Μονοακόρεστα λιπαρά: Αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL) και ενισχύουν την καρδιοαγγειακή υγεία. Τα μονοακόρεστα λιπαρά βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια). Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων παρέχει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου.
- Πολυακόρεστα λιπαρά: Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το λινελαϊκό οξύ και το αλφα-λινολενικό οξύ, βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς κυτταρικής λειτουργίας και ενισχύουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτά τα λιπαρά βρίσκονται σε τρόφιμα όπως οι σπόροι chia, το λιναρόσπορο και τα φυτικά έλαια (π.χ. καλαμποκέλαιο).
Η κατανάλωση αυτών των υγιών λιπαρών σε μέτρο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.