Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού. Αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη στην προετοιμασία, ιδανική για οικογενειακά γεύματα ή για πάρτι.
Υλικά:
- 500 γρ. κοτόπουλο (στήθος ή μηρό) κομμένο σε μπουκιές
- 2 φλιτζάνια ρύζι (κατά προτίμηση για σούπα ή jasmine)
- 1/4 φλιτζανιού σόγια
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού καυτερή σάλτσα (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι λαχανικά (μπρόκολο, καρότα, πιπεριές)
- Φρέσκος κόλιανδρος για το σερβίρισμα
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του ρυζιού: Ξεπλύνετε το ρύζι σε κρύο νερό μέχρι να γίνει διαυγές. Βράστε 4 φλιτζάνια νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέστε το ρύζι. Μειώστε τη φωτιά, καλύψτε και μαγειρέψτε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να “ξεκουραστεί” για 5 λεπτά.
- Μαρινάρισμα του κοτόπουλου: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη σόγια σος, το τζίντζερ, το σκόρδο, το μέλι και την καυτερή σάλτσα αν χρησιμοποιείτε. Προσθέστε το κοτόπουλο και αφήστε το να μαριναριστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά.
- Μαγείρεμα του κοτόπουλου: Σε ένα τηγάνι ή γουόκ, ζεστάνετε το φυτικό λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το μαριναρισμένο κοτόπουλο και τηγανίστε το μέχρι να ροδίσει και να είναι καλά ψημένο, περίπου 5-7 λεπτά.
- Προσθήκη λαχανικών: Προσθέστε τα λαχανικά στο τηγάνι και μαγειρέψτε για επιπλέον 3-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατήσουν και την τραγανότητα τους.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε το κοτόπουλο και τα λαχανικά πάνω από το ρύζι. Γαρνίρετε με φρέσκο κόλιανδρο και, αν επιθυμείτε, προσθέστε λίγη επιπλέον σόγια σος ή καυτερή σάλτσα.
Αυτή η συνταγή συνδυάζει γεύσεις και αρώματα που θα σας ταξιδέψουν στην Ταϊλάνδη. Καλή όρεξη!