Το παστέλι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό, φτιαγμένο κυρίως από σουσάμι και μέλι. Είναι ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ που μπορεί να απολαύσει κανείς οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Το σπιτικό παστέλι, αν και είναι απλό στην παρασκευή του, έχει εξαιρετική γεύση και προσφέρει σημαντικά θρεπτικά οφέλη, καθώς το σουσάμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και άλλα μέταλλα, ενώ το μέλι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Συνταγή για σπιτικό παστέλι:
Υλικά:
- 200 γρ. σουσάμι
- 100 γρ. μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο ή ανθόμελο)
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Σε ένα τηγάνι, καβουρδίζουμε το σουσάμι σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα και να απελευθερώσει το άρωμά του. Προσοχή, μην το παραψήσετε γιατί μπορεί να πικρίσει.
- Στη συνέχεια, βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη (αν τη χρησιμοποιούμε) σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι να γίνει ρευστό. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού για να βοηθήσουμε το μείγμα να σφίξει πιο εύκολα.
- Όταν το μέλι είναι έτοιμο, ρίχνουμε το καβουρδισμένο σουσάμι μέσα και ανακατεύουμε καλά για να καλυφθεί ομοιόμορφα το σουσάμι με το μέλι.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι ή σε ένα φύλλο λαδόκολλας και το πατάμε ελαφρά με μια σπάτουλα για να απλώσει ομοιόμορφα. Αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει για τουλάχιστον μία ώρα.
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια ή μπάρες και απολαμβάνουμε το σπιτικό μας παστέλι!
Το παστέλι είναι γεμάτο ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, κάνοντάς το ιδανικό για ένα υγιεινό σνακ ή ακόμα και για πρωινό. Είναι επίσης εξαιρετικό για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι.