17.2 C
Athens
Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025

Σίδηρος: 6 φυτικές πηγές που ίσως δεν γνωρίζατε

Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό, καθώς βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος. Παρά το γεγονός ότι πολλές παραδοσιακές πηγές σιδήρου είναι ζωικές, υπάρχουν και πολλές φυτικές επιλογές που προσφέρουν επαρκή ποσότητα σιδήρου, ειδικά για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Εδώ είναι έξι φυτικές πηγές σιδήρου.

fasolia 1

  1. Φασόλια και Λάδι Σόγιας
    Τα φασόλια (όπως τα κόκκινα φασόλια, τα φασόλια μαυρομάτικα και τα φασόλια pinto) είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου. Επίσης, η σόγια, ειδικά σε μορφή tofu ή edamame, παρέχει υψηλή ποσότητα σιδήρου.

  2. Σπανάκι
    Το σπανάκι είναι μια από τις πιο γνωστές φυτικές πηγές σιδήρου. Αν και ο σίδηρος του σπανακιού δεν απορροφάται τόσο εύκολα όσο ο ζωικός, συνδυάζοντάς το με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, η απορρόφηση του σιδήρου βελτιώνεται.

  3. Αμύγδαλα και Καρύδια
    Τα ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι πλούσιοι σε σίδηρο και προσφέρουν ταυτόχρονα και υγιή λιπαρά και πρωτεΐνη.

  4. Λιναρόσπορος και Χία
    Ο λιναρόσπορος και οι σπόροι χία είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, ενώ παρέχουν και φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.

  5. Αβοκάντο
    Αν και συνήθως θεωρείται φρούτο, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και υγιή λιπαρά, κάνοντάς το μια εξαιρετική επιλογή για την αύξηση της πρόσληψης σιδήρου.

  6. Ξηροί καρποί και σπόροι
    Οι σπόροι κολοκύθας, σουσαμιού και ηλιόσποροι είναι επίσης καλές πηγές σιδήρου και προσφέρουν ευκολία στην προσθήκη τους στη διατροφή σας, είτε σε σνακ είτε σε σαλάτες.

Σπόροι κολοκύθας: Πώς να συμπεριλάβετε τους σπόρους κολοκύθας στη διατροφή σας;

Για να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές πηγές, συνδυάστε τα τρόφιμα αυτά με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως φρούτα και λαχανικά (π.χ., πορτοκάλια, πιπεριές, μπρόκολο).

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα