Οι άνθρωποι που τρώνε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να οδηγούνται σε πρόωρο θάνατο. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα για μερικά από τα αγαπημένα τρόφιμα της Αμερικής. Από το λευκό ψωμί μέχρι τα αναψυκτικά, τα χαρακτηριστικά των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνουν την προσθήκη ζάχαρης, αλατιού, υδρογονωμένων λιπαρών, τεχνητών χρωμάτων, συντηρητικών και αμύλων. Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν περίπου το 58% της αμερικανικής διατροφής, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή της μελέτης, Eduardo Nilson, όσον αφορά τις δίαιτες, είναι δυνητικά θανατηφόρες. «Αρχικά εκτιμήσαμε μια γραμμική συσχέτιση μεταξύ του διαιτητικού μεριδίου των UPF (υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων) και της θνησιμότητας από κάθε αιτία, έτσι ώστε κάθε αύξηση 10% στη συμμετοχή των UPF στη διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία κατά 3%», δήλωσε σε δελτίο τύπου.
Ο Nilson και η ομάδα ερευνητών του συγκέντρωσαν δεδομένα για υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν κάθε άλλη χώρα που παρουσιάστηκε στην κατάταξη, καθώς είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή τους. Κατά συνέπεια, οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν τον υψηλότερο αυξημένο κίνδυνο θανάτου – σχεδόν 14%. Η μελέτη εκτίμησε ότι 124.000 πρόωροι θάνατοι στις ΗΠΑ οφείλονταν στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μόνο το 2018.
Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έχει προηγουμένως συνδεθεί με 32 παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων, της παχυσαρκίας και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, η εργασία του Nilson και της ομάδας του έδωσε στους ερευνητές μια καλύτερη κατανόηση του πώς ακριβώς όλες αυτές οι διαφορετικές επιρροές μπορεί να θέτουν τους καταναλωτές σε κίνδυνο.
«Τα UPF επηρεάζουν την υγεία πέρα από την ατομική επίδραση της υψηλής περιεκτικότητας σε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά (νάτριο, trans λιπαρά και ζάχαρη) λόγω των αλλαγών στα τρόφιμα κατά τη βιομηχανική επεξεργασία και της χρήσης τεχνητών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων χρωστικών, τεχνητών αρωμάτων και γλυκαντικών, γαλακτωματοποιητών και πολλών άλλων προσθέτων και βοηθημάτων επεξεργασίας, επομένως η αξιολόγηση των θανάτων από όλες τις αιτίες που σχετίζονται με την κατανάλωση UPF επιτρέπει μια συνολική εκτίμηση της επίδρασης της βιομηχανικής επεξεργασίας τροφίμων στην υγεία», εξήγησε ο Nilson.
Ενώ οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το υψηλότερο ποσοστό πρόωρων θανάτων που αποδίδονται σε αυτά, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γίνονται ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε πολλές άλλες χώρες. «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι, ενώ στις χώρες υψηλού εισοδήματος η κατανάλωση UPF είναι ήδη υψηλή αλλά σχετικά σταθερή για πάνω από μια δεκαετία, στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος η κατανάλωση αυξάνεται συνεχώς, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ το αποδιδόμενο βάρος στις χώρες υψηλού εισοδήματος είναι επί του παρόντος υψηλότερο, αυξάνεται στις άλλες χώρες», δήλωσε ο Nilson.
«Αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές που αποθαρρύνουν την κατανάλωση UPF είναι επειγόντως απαραίτητες σε παγκόσμιο επίπεδο, προωθώντας παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα που βασίζονται σε τοπικά φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα». Για τη μελέτη αυτή, η ομάδα του Nilson επεξεργάστηκε δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Χιλή, την Κολομβία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.