23.5 C
Athens
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου, 2025

Περιορισμός ζάχαρης στα βρέφη: Ασπίδα για την καρδιά στην ενήλικη ζωή, δείχνει μεγάλη μελέτη

Η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων ζάχαρης στα πρώτα χρόνια της ζωής φαίνεται να προσφέρει μακροπρόθεσμη προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα. Νέα μελέτη του BMJ αποκαλύπτει πώς οι διατροφικές συνήθειες στη βρεφική ηλικία «χτίζουν» την καρδιακή υγεία του μέλλοντος.

Ο περιορισμός κατανάλωσης ζάχαρης κατά τη βρεφική ηλικία προστατεύει την καρδιά στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The BMJ».

Ειδικότερα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού — από τη σύλληψη έως περίπου την ηλικία των δύο ετών — αποτελούν μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η διατροφή μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

Μάλιστα, κορυφαίοι οργανισμοί υγείας συνιστούν την αποφυγή ζαχαρούχων ποτών και υπερεπεξεργασμένων τροφών, καθώς τα μωρά αρχίζουν να εισέρχονται στις στερεές τροφές.

Στην εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 63.433 συμμετέχοντες της UK Biobank, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 1951 και Μαρτίου 1956 στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου.

Κομβικό σημείο αυτής της περιόδου αποτέλεσε η κατάργηση του δελτίου ζάχαρης στη Βρετανία το 1953, ενός μέτρου λιτότητας που είχε επιβληθεί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, κατά την περίοδο που ίσχυε το δελτίο ζάχαρης, η επιτρεπόμενη ποσότητα για όλους είχε περιοριστεί σε λιγότερο από 40 γραμμάρια την ημέρα, ενώ απαγορεύονταν πρόσθετα σάκχαρα για βρέφη κάτω των δύο ετών — περιορισμοί που συνάδουν με τις σύγχρονες διατροφικές συστάσεις.

Οι 40.063 συμμετέχοντες είχαν βιώσει περιορισμούς στην πρόσληψη ζάχαρης, ενώ οι 23.370 όχι. Μια εξωτερική ομάδα ελέγχου ενηλίκων που δεν είχαν γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν είχαν βιώσει τον περιορισμό αξιολογήθηκε επίσης, για πιο αξιόπιστες συγκρίσεις.

64eee772 0bda 4e21 8b4f f89bab40a88d

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μεγαλύτερη έκθεση σε περιορισμό ζάχαρης συσχετίστηκε με χαμηλότερους καρδιαγγειακούς κινδύνους στην ενήλικη ζωή — εν μέρει λόγω μειωμένου κινδύνου διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αναλυτικότερα, όσοι βίωσαν τον περιορισμό ζάχαρης τα πρώτα χρόνια της ζωής τους είχαν:

  • 20% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

  • 25% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

  • 26% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

  • 24% χαμηλότερη πιθανότητα κολπικής μαρμαρυγής

  • 31% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

  • 27% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου

Η μεγαλύτερη προστασία παρατηρήθηκε σε άτομα των οποίων η πρόσληψη ζάχαρης περιορίστηκε από τη μήτρα έως περίπου την ηλικία των δύο ετών.

042ab877 b6ea 4d49 8189 7f5bc829040d

Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν περιορισμούς, όπως την έλλειψη λεπτομερών ατομικών διατροφικών δεδομένων. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη και καλά σχεδιασμένη έρευνα, που τους επέτρεψε να διερευνήσουν τις πιθανές οδούς σύνδεσης του περιορισμού ζάχαρης με τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα