Η μητρότητα ξεκινά ήδη από την εγκυμοσύνη, μια περίοδο απαιτητική τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, με αυξημένες ανάγκες φροντίδας και υποστήριξης.
Σε αυτή τη διαδρομή, η σωστή διατροφή και η επαρκής κάλυψη των θρεπτικών αναγκών της μέλλουσας μητέρας είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία της ίδιας και του εμβρύου. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως τα Ω-3 λιπαρά οξέα, το ιώδιο, η βιταμίνη D και το φυλλικό οξύ, έχουν συσχετιστεί με θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου και των οστών, καθώς και με τη μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού ή γέννησης ελλιποβαρών νεογνών.