Η κατανάλωση ορισμένων γλυκαντικών που βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα και ποτά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρης εφηβείας στα παιδιά, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που έχουν γενετική προδιάθεση, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε την Κυριακή στο ENDO 2025, την ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης, σουκραλόζης, γλυκυρριζίνης και προστιθέμενων σακχάρων συσχετίστηκε σημαντικά με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης εφηβείας, ειδικά σε παιδιά με ορισμένα γενετικά χαρακτηριστικά. Όσο περισσότερα από αυτά τα γλυκαντικά κατανάλωναν οι έφηβοι, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος κεντρικής πρόωρης εφηβείας.
«Αυτή η μελέτη είναι μια από τις πρώτες που συνδέει τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες – ειδικά την πρόσληψη γλυκαντικών – τόσο με γενετικούς παράγοντες όσο και με την ανάπτυξη της πρώιμης εφηβείας σε μια μεγάλη, πραγματική ομάδα», δήλωσε ο Yang Ching Chen, MD, Ph.D., του Δημοτικού Νοσοκομείου Wan Fang της Ταϊπέι και του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ταϊπέι στην Ταϊπέι της Ταϊβάν. «Επίσης, υπογραμμίζει τις διαφορές μεταξύ των φύλων στον τρόπο με τον οποίο τα γλυκαντικά επηρεάζουν τα αγόρια και τα κορίτσια, προσθέτοντας ένα σημαντικό επίπεδο στην κατανόησή μας για τους εξατομικευμένους κινδύνους για την υγεία».
Ένας τύπος πρόωρης εφηβείας, γνωστός ως κεντρική πρόωρη εφηβεία, είναι ολοένα και πιο συχνός. Μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική δυσφορία, χαμηλότερο ύψος στην ενήλικη ζωή και αυξημένο κίνδυνο μελλοντικών μεταβολικών και αναπαραγωγικών διαταραχών. Η προηγούμενη έρευνα του Chen διαπίστωσε ότι ορισμένα γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τις ορμόνες και τα βακτήρια του εντέρου που συνδέονται με την πρόωρη εφηβεία. Για παράδειγμα, ένα τεχνητό γλυκαντικό που ονομάζεται ακεσουλφάμη κάλιο ή AceK αποδείχθηκε ότι προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με την εφηβεία ενεργοποιώντας τις οδούς «γλυκιάς γεύσης» στα εγκεφαλικά κύτταρα και αυξάνοντας τα μόρια που σχετίζονται με το στρες.
Ένα άλλο γλυκαντικό, η γλυκυρριζίνη – που βρίσκεται στη γλυκόριζα – διαπιστώθηκε ότι αλλάζει την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και μειώνει τη δραστηριότητα των γονιδίων που εμπλέκονται στην ενεργοποίηση της εφηβείας. «Αυτό υποδηλώνει ότι αυτό που τρώνε και πίνουν τα παιδιά, ειδικά τα προϊόντα με γλυκαντικά, μπορεί να έχουν μια εκπληκτική και ισχυρή επίδραση στην ανάπτυξή τους», δήλωσε ο Chen. Τα νέα ευρήματα προέρχονται από τη Διαχρονική Μελέτη Εφηβείας της Ταϊβάν (TPLS), η οποία ξεκίνησε το 2018. Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από 1.407 εφήβους. Η κεντρική πρόωρη εφηβεία διαγνώστηκε σε 481 εφήβους. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόσληψη γλυκαντικών ουσιών από τους εφήβους μέσω επικυρωμένων ερωτηματολογίων και εξετάσεων δειγμάτων ούρων.
Η γενετική προδιάθεση ποσοτικοποιήθηκε χρησιμοποιώντας βαθμολογίες πολυγονιδιακού κινδύνου που προέκυψαν από 19 γονίδια που σχετίζονται με την κεντρική πρώιμη εφηβεία. Η πρόωρη εφηβεία διαγνώστηκε με βάση ιατρικές εξετάσεις, επίπεδα ορμονών και υπερηχογραφήματα. Η κατανάλωση σουκραλόζης συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο κεντρικής πρώιμης εφηβείας στα αγόρια και η κατανάλωση γλυκυρριζίνης, σουκραλόζης και προστιθέμενων σακχάρων συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο κεντρικής πρώιμης εφηβείας στα κορίτσια.
«Τα ευρήματα σχετίζονται άμεσα με τις οικογένειες, τους παιδίατρους και τις αρχές δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Chen. «Υποδηλώνουν ότι ο έλεγχος για γενετικό κίνδυνο και ο μετριασμός της πρόσληψης γλυκαντικών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της πρόωρης εφηβείας και των μακροπρόθεσμων συνεπειών της στην υγεία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διατροφικές οδηγίες ή εργαλεία αξιολόγησης κινδύνου για τα παιδιά, υποστηρίζοντας την πιο υγιή ανάπτυξη». Η μελέτη έχει τίτλο «Γλυκαντικά και Εφηβεία: Διερεύνηση Γενετικών και Διαιτητικών Επιδράσεων στην Κεντρική Πρώιμη Εφηβεία» και θα παρουσιαστεί την Κυριακή 13 Ιουλίου.