27 C
Athens
Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025

Ο ρόλος του χρόνου γευμάτων στην υγεία και τη μακροζωία

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη για τη μακροζωία, η ώρα που τρώμε, ιδιαίτερα το πρωινό, φαίνεται να συνδέεται με σημαντικές διαφορές στην ψυχική και σωματική μας κατάσταση — ακόμη και στη διάρκεια της ζωής μας.

oikogeneiaka geumata 1

Η μελέτη σε γενικές γραμμές

Ερευνητές από το Mass General Brigham μαζί με συνεργάτες (συμπεριλαμβανομένου του Dr. Hassan Dashti και του Dr. Altug Didikoglu) ανέλυσαν δεδομένα περίπου 2.945 ενηλίκων (ηλικίας από 42 έως 94 ετών) που κατοικούσαν στην κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μία περίοδο παρακολούθησης άνω των 20 ετών.

Τι διαπίστωσαν

  • Με το πέρασμα των χρόνων, οι συμμετέχοντες έτρωγαν πρωινό και δείπνο συστηματικά πιο αργά και περιορίζονταν στο συνολικό χρονικό πλαίσιο μέσα στην ημέρα στο οποίο λάμβαναν τροφή.

  • Η καθυστέρηση του πρωινού σχετιζόταν σταθερά με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σωματικών και ψυχικών προβλημάτων όπως κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, δυσκολίες στην προετοιμασία γευμάτων και προβλήματα στον ύπνο.

  • Επιπλέον, παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας κατά την περίοδο παρακολούθησης — δηλαδή, η καθυστέρηση στο πρωινό συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

  • Άτομα που είχαν γενετική προδιάθεση για να είναι «νυχτόβια» (δηλαδή να κοιμούνται και να ξυπνούν αργά) έτειναν να τρώνε πιο αργά — κάτι που δεν παρατηρήθηκε σε περιπτώσεις γενετικής προδιάθεσης προς παχυσαρκία.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η συσχέτιση δεν αποδεικνύει κατ’ ανάγκην αιτιώδη σχέση. Δηλαδή, το αργοπορημένο πρωινό δεν είναι σίγουρα αιτία ενός μικρότερου προσδόκιμου ζωής, αλλά πιθανώς κώδικας ένδειξης για υποκείμενα προβλήματα υγείας ή αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει είναι η πιθανή πρακτική εφαρμογή: οι σταθερές ώρες γευμάτων — και ειδικά η διατήρηση ενός πρωινού σε πιο πρώιμη ώρα — θα μπορούσαν να αποτελέσουν απλό, εύκολα παρακολουθήσιμο στοιχείο για το γενικό επίπεδο υγείας ενός ατόμου, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τι προτείνεται από τους ειδικούς

  • Να ενθαρρύνουμε τους ηλικιωμένους να υιοθετήσουν πιο σταθερά και πρώιμα ωράρια γευμάτων, καθώς αυτό θα μπορούσε να ενταχθεί σε ευρύτερες στρατηγικές για υγιή γήρανση και μακροζωία.

  • Το πρωινό — ως ο πρώτος σταθμός της διατροφικής μας ημέρας — φαίνεται να αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το να καταναλώνεται νωρίς επανακυκλώνει καλύτερα το βιολογικό μας ρολόι (circadian rhythm) και μπορεί να βελτιώσει τη γενική μας υγεία.

Συμπληρωματικές διαπιστώσεις από άλλες πηγές

Μια άλλη αναφορά, στο Self, υπογραμμίζει ότι όσοι ξεκινούν το πρωινό τους νωρίτερα (π.χ. στις 7:50 π.μ.) έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με όσους το καθυστερούν (π.χ. στις 8:50 π.μ.), με κάθε ώρα καθυστέρησης να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου έως και κατά 11%.

Συνοπτικά

Παράγοντας Παρατήρηση
Αργοπορημένο πρωινό Συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, κόπωσης και θνησιμότητας
Σταθερότητα γευμάτων Προτείνεται ως απλό μέτρο παρακολούθησης της υγείας
Γενετική προδιάθεση «νυχτοπό» Τείνει να συσχετίζεται με καθυστερημένα γεύματα
Εφαρμογή Ενθάρρυνση υγιεινής ρουτίνας γευμάτων, ειδικά με έμφαση στο πρωινό

sxolikageumataeksww e1619768811405

Το άρθρο αυτό αναδεικνύει μια ενδιαφέρουσα, πρόσφατη επιστημονική τάση: όχι μόνο το τι τρώμε, αλλά και πότε τρώμε, μπορεί να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία, ιδίως καθώς μεγαλώνουμε.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα