Η τάση για vegan συνταγές είναι διάχυτη στο διαδίκτυο, καθώς όλοι προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος και γενικότερα ζωικών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, το vegan παστίτσιο αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική για όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν μια οικολογική διατροφή, χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση.

Για τα μακαρόνια:
-
500 γρ. πλάκες μακαρονιών για παστίτσιο (ή κανελόνια σε κομμάτια)
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι για το νερό
Για τη γέμιση (σος λαχανικών):
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 καρότα, τριμμένα ή ψιλοκομμένα
-
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
-
1 κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο
-
250 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
-
400 γρ. ντομάτες κονκασέ ή πολτό ντομάτας
-
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
1 κ.γ. ρίγανη
-
1 κ.γ. θυμάρι
-
Αλάτι και πιπέρι
Για τη vegan μπεσαμέλ:
-
1/4 φλ. ελαιόλαδο ή vegan βούτυρο
-
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
750 ml φυτικό γάλα (σόγια, βρώμη ή αμυγδάλου)
-
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
-
Αλάτι και πιπέρι
-
2 κ.σ. θρεπτική μαγιά (προαιρετικά, για πιο «τυρένια» γεύση)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία των μακαρονιών:
-
Βράστε τις πλάκες μακαρονιών σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας σε αλατισμένο νερό με λίγο ελαιόλαδο.
-
Στραγγίστε και αφήστε στην άκρη.
2. Προετοιμασία της γέμισης λαχανικών:
-
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα.
-
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
-
Προσθέστε τα καρότα, την πιπεριά, το κολοκυθάκι και τα μανιτάρια και μαγειρέψτε για 5-7 λεπτά.
-
Προσθέστε τις ντομάτες, τον πελτέ και τα μπαχαρικά.
-
Αφήστε τη γέμιση να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δημιουργηθεί πηχτή σάλτσα. Διορθώστε με αλάτι και πιπέρι.
3. Προετοιμασία της vegan μπεσαμέλ:
-
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο ή το vegan βούτυρο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
-
Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε για 2 λεπτά για να ψηθεί.
-
Σταδιακά προσθέστε το φυτικό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.
-
Αφήστε τη σάλτσα να πήξει σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά.
-
Προσθέστε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και θρεπτική μαγιά.
4. Σύνθεση του παστίτσιου:
-
Σε ένα λαδωμένο ταψί, απλώστε μια στρώση μακαρόνια.
-
Ρίξτε πάνω τη γέμιση λαχανικών και απλώστε ομοιόμορφα.
-
Στρώστε από πάνω τις υπόλοιπες πλάκες μακαρονιών.
-
Περιχύστε με τη μπεσαμέλ και ισιώστε με σπάτουλα.
5. Ψήσιμο:
-
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
-
Ψήστε για 35-40 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και να πήξει.
-
Αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρετε για να κοπεί πιο εύκολα.

Συμβουλές:
-
Μπορείτε να προσθέσετε φακές ή tofu θρυμματισμένο για περισσότερη πρωτεΐνη.
-
Για πιο πικάντικη γεύση, προσθέστε λίγο καπνιστή πάπρικα ή τσίλι στη γέμιση.
-
Η θρεπτική μαγιά στη μπεσαμέλ δίνει γεύση «τυριού», ιδανική για vegan εκδοχή.

