Η μαγιονέζα με τρούφα είναι ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα και αρωματικά condiments που μπορείτε να προσθέσετε στα πιάτα σας. Είτε συνοδεύει τηγανιτές πατάτες, burgers ή ψητά λαχανικά, αυτή η σπιτική εκδοχή θα δώσει αμέσως γκουρμέ χαρακτήρα στο φαγητό σας. Το καλό είναι ότι μπορείτε να τη φτιάξετε εύκολα στο σπίτι με λίγα υλικά και σε ελάχιστο χρόνο.
Υλικά και Προετοιμασία
Για να φτιάξετε μαγιονέζα με τρούφα θα χρειαστείτε:
- 1 αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 κουταλάκι μουστάρδα
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού ή ξίδι
- 200 ml ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι ελαιόλαδο τρούφας
- (προαιρετικά) λίγη μαύρη τρούφα τριμμένη ή ψιλοκομμένη
- αλάτι και πιπέρι
Χτυπήστε το αυγό, τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού με ένα μπλέντερ χειρός ή στο multi. Ρίχνετε σιγά σιγά το λάδι σε ροή κορδονιού ενώ χτυπάτε συνεχώς, μέχρι να δημιουργηθεί παχύρρευστη μαγιονέζα. Τέλος, προσθέστε το λάδι τρούφας και –αν έχετε– λίγη φρέσκια ή αποξηραμένη τρούφα για πιο έντονη γεύση.
Συμβουλές για Επιτυχία και Ισορροπία Γεύσεων
- Η τρούφα έχει πολύ έντονο και ιδιαίτερο άρωμα, οπότε δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα. Μερικές σταγόνες από το λάδι της αρκούν για να αρωματίσουν ολόκληρη τη μαγιονέζα. Αν χρησιμοποιήσετε τριμμένη φρέσκια τρούφα, φροντίστε να την προσθέσετε στο τέλος, ώστε να μην χάσει τα αρώματά της κατά την επεξεργασία.
- Επίσης, προτιμήστε ουδέτερο λάδι όπως ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για να μην καλύπτεται το άρωμα της τρούφας. Μπορείτε να πειραματιστείτε με την οξύτητα προσθέτοντας λίγο περισσότερο λεμόνι ή ξίδι, ανάλογα με τα γούστα σας.
Πού και Πώς να τη Χρησιμοποιήσετε
Η μαγιονέζα με τρούφα ταιριάζει υπέροχα με πατάτες τηγανητές, γλυκοπατάτες, sandwich με roast beef, μπιφτέκια ή ακόμα και με λαχανικά στη σχάρα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σαν dip, ή να την προσθέσετε σε σάλτσες και dressing για σαλάτες. Κρατήστε τη σε βαζάκι στο ψυγείο για 4–5 ημέρες.
Η σπιτική μαγιονέζα με τρούφα είναι μια απλή αλλά εντυπωσιακή προσθήκη στη μαγειρική σας. Με ελάχιστα υλικά και λίγα λεπτά από τον χρόνο σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μοναδικό dressing που θα απογειώσει τα πιάτα σας. Δοκιμάστε την και θα την έχετε πάντα στο ψυγείο σας!