Το κουνουπίδι ογκρατέν με τσένταρ είναι μια απολαυστική συνταγή που συνδυάζει την υγεία του λαχανικού με την πλούσια γεύση του τυριού. Είναι ιδανικό ως συνοδευτικό ή ακόμα και ως κυρίως πιάτο για χορτοφάγους! Ας δούμε τα υλικά και τα βήματα για να το ετοιμάσουμε.
Υλικά:
- 1 μέτριο κουνουπίδι (περίπου 800γρ)
- 300γρ τυρί τσένταρ, τριμμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 500ml γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- Αλάτι και φρέσκο πιπέρι, κατά προτίμηση
- 50γρ τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του κουνουπιδιού: Ξεκινάμε κόβοντας το κουνουπίδι σε μικρές μπουκιές. Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το κουνουπίδι μαζί με λίγο αλάτι. Βράζουμε για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς, αλλά όχι πλήρως. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Ετοιμάζουμε την σάλτσα τυριού: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διαφανή. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά για να ψηθεί.
- Προσθήκη γάλακτος: Σταδιακά, προσθέτουμε το γάλα, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε για να μην σχηματιστούν σβόλοι. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια μειώνουμε τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
- Αναμειγνύουμε το τυρί: Αφού η σάλτσα πήξει, περιχύνουμε το 1/2 του τυριού στην σάλτσα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει κρεμώδης.
- Συναρμολόγηση: Σε ένα πυρέξ, τοποθετούμε το κουνουπίδι και περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και την τριμμένη φρυγανιά, αν χρησιμοποιούμε.
Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το ογκρατέν για περίπου 25-30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Αφήνουμε το πιάτο να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρουμε. Αυτό το κουνουπίδι ογκρατέν είναι μια υπέροχη επιλογή για κυριακάτικο γεύμα ή οποιαδήποτε άλλη περίσταση.