30.8 C
Athens
Τρίτη, 12 Αυγούστου, 2025

Κουνουπίδι ογκρατέν με τσένταρ 

Το κουνουπίδι ογκρατέν με τσένταρ είναι μια απολαυστική συνταγή που συνδυάζει την υγεία του λαχανικού με την πλούσια γεύση του τυριού. Είναι ιδανικό ως συνοδευτικό ή ακόμα και ως κυρίως πιάτο για χορτοφάγους! Ας δούμε τα υλικά και τα βήματα για να το ετοιμάσουμε.

fagito9.4 1

Υλικά:

  • 1 μέτριο κουνουπίδι (περίπου 800γρ)
  • 300γρ τυρί τσένταρ, τριμμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 500ml γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και φρέσκο πιπέρι, κατά προτίμηση
  • 50γρ τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία του κουνουπιδιού: Ξεκινάμε κόβοντας το κουνουπίδι σε μικρές μπουκιές. Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το κουνουπίδι μαζί με λίγο αλάτι. Βράζουμε για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς, αλλά όχι πλήρως. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Ετοιμάζουμε την σάλτσα τυριού: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διαφανή. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά για να ψηθεί.
  3. Προσθήκη γάλακτος: Σταδιακά, προσθέτουμε το γάλα, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε για να μην σχηματιστούν σβόλοι. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια μειώνουμε τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
  4. Αναμειγνύουμε το τυρί: Αφού η σάλτσα πήξει, περιχύνουμε το 1/2 του τυριού στην σάλτσα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει κρεμώδης.
  5. Συναρμολόγηση: Σε ένα πυρέξ, τοποθετούμε το κουνουπίδι και περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και την τριμμένη φρυγανιά, αν χρησιμοποιούμε.

fagito9.3 1

Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το ογκρατέν για περίπου 25-30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.        Αφήνουμε το πιάτο να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρουμε. Αυτό το κουνουπίδι ογκρατέν είναι μια υπέροχη επιλογή για κυριακάτικο γεύμα ή οποιαδήποτε άλλη περίσταση.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα