Οι μπάμιες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά της ελληνικής κουζίνας και συνδυάζονται υπέροχα με ντομάτα, δημιουργώντας ένα πιάτο που είναι ταυτόχρονα γευστικό και υγιεινό. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για να απολαύσετε τις μπάμιες σας με ντομάτα.
Υλικά:
- 500 γρ. μπάμιες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 400 γρ. ντομάτες (φρέσκες ή κονσέρβα)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά, για ισορροπία οξύτητας)
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- 1/2 κ.γ. θυμάρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία μπαμιών: Αν χρησιμοποιείτε φρέσκες μπάμιες, πλένετε καλά τις μπάμιες και τις κόβετε στο πάνω μέρος (χωρίς να τις χωρίσετε). Αν είναι κατεψυγμένες, τις αφήνετε να ξεπαγώσουν.
- Σοτάρισμα: Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο. Στη συνέχεια, προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για ακόμα 1-2 λεπτά, μέχρι να βγάλει άρωμα.
- Προσθήκη ντομάτας: Αν χρησιμοποιείτε φρέσκιες ντομάτες, τις ψιλοκόβετε και τις προσθέτετε στην κατσαρόλα. Αν έχετε κονσέρβα, μπορείτε να την προσθέσετε απευθείας. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τη ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσετε), αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι.
- Μαγείρεμα: Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Στη συνέχεια, προσθέτετε τις μπάμιες και ανακατεύετε προσεκτικά για να καλυφθούν με τη σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ώστε να μην κολλήσουν.
- Σιγοβράσιμο: Κλείνετε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνετε τα υλικά να σιγοβράσουν για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι οι μπάμιες να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τις γεύσεις.
- Σερβίρισμα: Αφού οι μπάμιες είναι έτοιμες, τις σερβίρετε ζεστές, συνοδεύοντας με φέτες ψωμί ή ρύζι.
Αυτή η κλασική συνταγή για μπάμιες με ντομάτα είναι ιδανική για ένα υγιεινό γεύμα και μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό. Απολαύστε την!