Το κέικ καρότου χωρίς ζάχαρη είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ένα γλυκό χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Με φυσικά γλυκαντικά και θρεπτικά υλικά, αυτό το κέικ είναι ιδανικό για πρωινό ή σνακ.
Υλικά για το κέικ καρότου:
- 2 φλιτζάνια καρότα, τριμμένα
- 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1/2 φλιτζάνι αμυγδάλου ή καρύδας (εναλλακτικά)
- 1/2 φλιτζάνι μήλο, πολτοποιημένο (ή μήλο σάλτσα)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
- 3 αυγά
- 1 κουταλάκι βανίλια
- 1 κουταλάκι σόδα
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1/4 κουταλάκι αλάτι
- Καρύδια ή σταφίδες (προαιρετικά)
Για το γλάσο:
- 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι με γεύση βανίλια (ή απλό)
- 2 κουταλιές μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 1-2 κουταλιές γάλα (ανάλογα με την υφή)
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζουμε τα υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε τα τριμμένα καρότα, το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αμύγδαλο (ή καρύδα), τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
- Χτυπάμε τα υγρά: Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το πολτοποιημένο μήλο, το ελαιόλαδο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Συνδυάζουμε: Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στα στερεά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε καρύδια ή σταφίδες αν θέλουμε.
- Ψήνουμε: Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180°C για 30-35 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε το γλάσο: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, το μέλι και τη βανίλια. Προσθέτουμε γάλα αν χρειάζεται για να επιτύχουμε την επιθυμητή υφή.
- Σερβίρουμε: Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και στη συνέχεια απλώνουμε το γλάσο από πάνω
Αυτό το κέικ καρότου είναι όχι μόνο υγιεινό αλλά και πεντανόστιμο! Καλή απόλαυση!