Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης σε σχεδόν 50.000 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 30 χρόνια υποδηλώνουν ότι ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ μπορεί να κάνει περισσότερα από το να ενισχύει την ενέργεια. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τις γυναίκες να παραμείνουν σε εγρήγορση, δυνατές και ψυχικά υγιείς καθώς μεγαλώνουν. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν καφέ με καφεΐνη στη μέση ηλικία είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υγιή γήρανση. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σύνδεση με το τσάι ή τον καφέ χωρίς καφεΐνη, ενώ η κατανάλωση περισσότερης κόλας συνδέθηκε με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.
«Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τον καφέ με τα ατομικά αποτελέσματα υγείας, η μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολογεί τον αντίκτυπο του καφέ σε πολλαπλούς τομείς της γήρανσης σε διάστημα τριών δεκαετιών», δήλωσε η Δρ. Sara Mahdavi, BSc, HBSc, RD, MSc, Ph.D., μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Ιατρική Σχολή, Τμήμα Διατροφικών Επιστημών.
«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο καφές με καφεΐνη – όχι το τσάι ή ο ντεκαφεϊνέ – μπορεί να υποστηρίζει μοναδικά τις τροχιές γήρανσης που διατηρούν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική λειτουργία». Η Δρ. Mahdavi θα παρουσιάσει τα ευρήματα στο NUTRITION 2025, την κορυφαία ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου στο Ορλάντο.
«Η μελέτη μας έχει πολλά βασικά πλεονεκτήματα», δήλωσε η Δρ. Mahdavi. «Εκτός από το μεγάλο μέγεθος του δείγματος και τα 30 χρόνια παρακολούθησης, αξιολογήσαμε διάφορες πτυχές της μακροζωίας και της υγιούς γήρανσης, καθώς και πολύ ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές και τις συνήθειες του τρόπου ζωής που συλλέχθηκαν κάθε τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης».
Η μελέτη περιελάμβανε 47.513 γυναίκες από τη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών με δεδομένα διατροφής και υγείας που συλλέχθηκαν από το 1984. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόσληψη καφεΐνης χρησιμοποιώντας επικυρωμένα ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων που περιελάμβαναν την κατανάλωση των κυριότερων παραγόντων που συνεισφέρουν στην καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι, η κόλα και ο ντεκαφεϊνέ καφές.
Η υγιής γήρανση ορίστηκε ως η ζωή έως την ηλικία των 70 ετών και άνω, η απαλλαγή από 11 κύριες χρόνιες ασθένειες, η διατήρηση της σωματικής λειτουργίας, η καλή ψυχική υγεία, η μη εμφάνιση γνωστικής εξασθένησης και η μη εμφάνιση παραπόνων μνήμης.
Μετά από 30 χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές εκτίμησαν πώς άλλαζε η πιθανότητα υγιούς γήρανσης για κάθε 80 mg καφεΐνης που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες στη μελέτη την ημέρα. Εξέτασαν επίσης συγκεκριμένα ποτά όπως καφές, τσάι, καφές χωρίς καφεΐνη (ανά φλιτζάνι 8 ουγγιών) και κόλα (ανά ποτήρι 12 ουγγιών). Αυτές οι προκαταρκτικές αναλύσεις έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγιή γήρανση, όπως το σωματικό βάρος, το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, το επίπεδο εκπαίδευσης και η πρωτεΐνη στη διατροφή.
Μέχρι το 2016, 3.706 από τις γυναίκες στη μελέτη πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις για να θεωρηθούν υγιείς ηλικιωμένες. Στη μέση ηλικία, ηλικίας 45-60 ετών, αυτές οι γυναίκες κατανάλωναν συνήθως κατά μέσο όρο 315 mg καφεΐνης την ημέρα – περίπου την ποσότητα σε τρία μικρά φλιτζάνια καφέ ή ενάμιση μεγάλο φλιτζάνι με τα σημερινά πρότυπα. Περισσότερο από το 80% αυτής της καφεΐνης προερχόταν από την τακτική κατανάλωση καφέ.
Για τις γυναίκες στην ομάδα υγιών ηλικιωμένων, κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ την ημέρα συνδέθηκε με 2% έως 5% υψηλότερες πιθανότητες να πάνε καλά αργότερα στη ζωή, έως και πέντε μικρά φλιτζάνια την ημέρα, ή περίπου 2,5 φλιτζάνια σύμφωνα με τις σημερινές μετρήσεις.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού χωρίς καφεΐνη και της αυξημένης πιθανότητας υγιούς γήρανσης. Σημαντικό είναι ότι κάθε επιπλέον μικρό ποτήρι αναψυκτικού -μια άλλη σημαντική πηγή καφεΐνης- συσχετίστηκε με 20% έως 26% χαμηλότερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης, ενισχύοντας το γεγονός ότι δεν προσφέρουν όλες οι πηγές καφεΐνης οφέλη.
“Αυτά τα αποτελέσματα, αν και προκαταρκτικά, υποδηλώνουν ότι οι μικρές, σταθερές συνήθειες μπορούν να διαμορφώσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία”, δήλωσε η Δρ. Mahdavi. «Η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προσφέρει ορισμένα προστατευτικά οφέλη όταν συνδυάζεται με άλλες υγιεινές συμπεριφορές όπως η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή του καπνίσματος. «Ενώ αυτή η μελέτη προσθέτει σε προηγούμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να σχετίζεται με την υγιή γήρανση, τα οφέλη από τον καφέ είναι σχετικά μέτρια σε σύγκριση με τον αντίκτυπο των συνολικών υγιεινών συνηθειών τρόπου ζωής και δικαιολογούν περαιτέρω διερεύνηση».
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, γενικά, έως και δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα θα πρέπει να είναι ασφαλή και δυνητικά ωφέλιμα για τους περισσότερους ανθρώπους. Πέρα από αυτό, η κατανάλωση περισσότερων μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη για ορισμένους, αλλά μπορεί να μην είναι υγιής για άλλους. Σε μια άλλη μελέτη, ο Δρ. Mahdavi και οι συνεργάτες του έχουν δείξει ότι η γενετική ποικιλομορφία μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και των αποτελεσμάτων για την υγεία, επομένως η περισσότερη καφεΐνη δεν είναι πάντα καλύτερη, ιδιαίτερα για άτομα με χαμηλότερη ανοχή στην καφεΐνη ή συγκεκριμένη γενετική ευαισθησία.
Επιπλέον, ο καφές περιέχει μια σειρά από ενώσεις που θα μπορούσαν να δράσουν συνεργιστικά για να επηρεάσουν τις οδούς γήρανσης. Για να κατανοήσουν καλύτερα αυτές τις επιδράσεις, οι ερευνητές σχεδιάζουν να διερευνήσουν πώς συγκεκριμένες βιοδραστικές ενώσεις στον καφέ αλληλεπιδρούν με γενετικούς και μεταβολικούς δείκτες γήρανσης, ειδικά στις γυναίκες. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών θα μπορούσε να καθοδηγήσει εξατομικευμένες ιατρικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη δίαιτων που υποστηρίζουν τη μακροζωία και τη γνώση.