Το σπιτικό γάλα αμυγδάλου είναι μια υγιεινή και νόστιμη εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό γάλα και μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα στο σπίτι με λίγα απλά υλικά. Το γάλα αμυγδάλου είναι ιδανικό για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή για εκείνους που ακολουθούν μια φυτική διατροφή. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ δεν περιέχει λακτόζη.

Υλικά:
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα (ωμά και χωρίς φλούδα)
- 2-3 φλιτζάνια νερό (ανάλογα με την πυκνότητα που επιθυμείτε)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή άλλο γλυκαντικό (προαιρετικά)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
- Μια πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
Οδηγίες:
- Μούλιασμα των αμυγδάλων: Βάλτε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ με νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν για 8-12 ώρες ή όλη τη νύχτα. Αυτό βοηθάει στο να μαλακώσουν τα αμύγδαλα και να είναι πιο εύκολο να τα αλέσετε.
- Ξεπλύνετε τα αμύγδαλα: Αφού έχουν μουλιάσει, ξεπλύνετε τα αμύγδαλα καλά με κρύο νερό.
- Αλέσιμο: Βάλτε τα αμύγδαλα σε ένα μπλέντερ και προσθέστε 2-3 φλιτζάνια φρέσκο νερό, ανάλογα με την πυκνότητα που επιθυμείτε για το γάλα σας. Χτυπήστε τα για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής πολτός.
- Στράγγισμα: Χρησιμοποιήστε μια τούλινη ή κανονική πετσέτα για να στραγγίξετε το γάλα σε ένα καθαρό δοχείο. Στύψτε καλά για να βγάλετε όλο το γάλα. Το υπόλοιπο αμυγδαλέλαιο που μένει μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε smoothies ή ως συστατικό σε αρτοσκευάσματα.
- Γεύση: Αν θέλετε να προσθέσετε γλυκαντικά ή βανίλια, μπορείτε να το κάνετε στο τέλος και να ανακατέψετε καλά.
Συμβουλές:
- Φυλάξτε το γάλα αμυγδάλου στο ψυγείο σε ένα αεροστεγές δοχείο και καταναλώστε το μέσα σε 4-5 ημέρες.
- Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ή λιγότερο νερό ανάλογα με την προτίμηση σας για πιο παχύ ή πιο αραιό γάλα.
Το σπιτικό γάλα αμυγδάλου είναι μια φυσική, οικονομική και θρεπτική επιλογή για καθημερινή χρήση σε καφέ, smoothies, ή ακόμα και σε συνταγές για δημητριακά και αρτοσκευάσματα.