Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) είναι μια λειτουργική διαταραχή του πεπτικού που προκαλεί φουσκώματα, πόνο, αέρια, διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα. Αν και οι αιτίες ποικίλλουν, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην έξαρση των συμπτωμάτων. Ακολουθούν έξι + μία τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται από άτομα με IBS.
-
Όσπρια
Φακές, φασόλια και ρεβίθια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά περιέχουν και ολιγοσακχαρίτες που μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα. -
Λαχανικά όπως μπρόκολο, λάχανο και κουνουπίδι
Παρότι είναι υγιεινά, περιέχουν θείο και ζυμώσιμους υδατάνθρακες (FODMAPs) που επιδεινώνουν τα συμπτώματα. -
Γαλακτοκομικά με λακτόζη
Το γάλα, το γιαούρτι και τα παγωτά μπορεί να προκαλέσουν διάρροια ή φουσκώματα σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία συχνά συνυπάρχει με το IBS. -
Γλυκαντικά όπως σορβιτόλη και ξυλιτόλη
Βρίσκονται σε τσίχλες, καραμέλες και «διαιτητικά» προϊόντα. Αυτά τα σάκχαρα μπορούν να προκαλέσουν έντονη ζύμωση στο έντερο. -
Τηγανητά και λιπαρά φαγητά
Τα λιπαρά καθυστερούν την πέψη και εντείνουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. -
Καφεΐνη και αναψυκτικά
Η καφεΐνη διεγείρει το έντερο και μπορεί να προκαλέσει κράμπες ή διάρροια, ενώ τα αναψυκτικά προκαλούν αέρια.
+1: Γλουτένη (σε ορισμένες περιπτώσεις)
Ορισμένα άτομα με IBS ανακουφίζονται όταν αποφεύγουν τη γλουτένη, παρόλο που δεν έχουν κοιλιοκάκη.
Η εξατομίκευση είναι το κλειδί. Η καθοδήγηση από διαιτολόγο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των τροφών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα σε κάθε άτομο ξεχωριστά.