Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν νοσήσει από σαλμονέλα σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ), με τις μικρές ντομάτες από τη Σικελία να θεωρούνται η πιθανότερη πηγή μόλυνσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Πολλά περιστατικά έχουν καταγραφεί επίσης εκτός Ευρώπης, σε Βρετανία, Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αρκετοί ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία, όπως αναφέρει η νέα έκθεση του ECDC.

Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2023, ωστόσο φαίνεται πως παραμένει ενεργό. Συνολικά, στις 17 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ έχουν επιβεβαιωθεί 437 κρούσματα σαλμονέλωσης που σχετίζονται με ιταλικές ντομάτες, εκ των οποίων 205 σημειώθηκαν από τις 12 Νοεμβρίου 2024 έως σήμερα.
Σε Βρετανία, Καναδά και ΗΠΑ έχουν αναφερθεί επιπλέον 107 περιστατικά.
Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και Αυστρία.

Αναλυτικά, τα καταγεγραμμένα περιστατικά ανά χώρα:
-
Αυστρία – 76 κρούσματα
-
Βρετανία – 73
-
Γαλλία – 43
-
Γερμανία – 113
-
Δανία – 12
-
Εσθονία – 2
-
ΗΠΑ – 24
-
Ιρλανδία – 6
-
Ισπανία – 3
-
Ιταλία – 123
-
Καναδάς – 10
-
Κροατία – 3
-
Λουξεμβούργο – 5
-
Νορβηγία – 4
-
Ολλανδία – 5
-
Σλοβακία – 6
-
Σλοβενία – 10
-
Σουηδία – 10
-
Τσεχία – 11
-
Φινλανδία – 5
Η πιθανή πηγή μόλυνσης
Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης, με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας όπως πόνο στην κοιλιά, διάρροια και πυρετό.
Έρευνες των υγειονομικών Αρχών έδειξαν ότι οι ντομάτες είναι η πιθανότερη εστία της λοίμωξης.
Μελέτη στην Αυστρία (2025) εντόπισε τις μικρές ντομάτες από τη Σικελία ως την πιθανή πηγή του βακτηρίου, επιβεβαιώνοντας παλαιότερα ευρήματα σε Ιταλία (2024) και Αυστρία (2023).
Το ECDC αναφέρει ότι οι ιταλικές Αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους και έχουν λάβει αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το βακτήριο είχε εντοπιστεί σε νερά άρδευσης που χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένοι καλλιεργητές.
Ωστόσο, η επίμονη μετάδοση επί σειρά ετών δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη σταθερές πηγές μόλυνσης.
Οδηγίες προς τους καταναλωτές
Το ECDC συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν αυστηρά προληπτικά μέτρα και κανόνες υγιεινής, όπως:
-
Σχολαστικό πλύσιμο χεριών πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων
-
Καθαρισμό φρέσκων προϊόντων με άφθονο τρεχούμενο νερό
-
Αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης, κρατώντας ξεχωριστά τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα

