Το φλαν βανίλιας είναι από τα πιο κλασικά και αγαπημένα επιδόρπια παγκοσμίως. Αυτή η εκδοχή, με άρωμα πορτοκαλιού και τρία είδη γάλακτος, απογειώνεται με την πλούσια σάλτσα καραμέλας που λιώνει στο στόμα. Μια δροσερή, αέρινη κρέμα που συνδυάζει απλότητα, φινέτσα και φίνα αρώματα, ιδανική για το κλείσιμο ενός τραπεζιού με στιλ. Αν την αφήσετε να ξεκουραστεί όλη νύχτα στο ψυγείο, θα έχετε ένα από τα πιο βελούδινα και αρωματικά γλυκά κουταλιού.
- Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
- Χρόνος αναμονής (ψυγείο): 12 ώρες
- Μερίδες: 6-8
Φλαν βανίλιας – Υλικά
-
1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
-
400 ml γάλα εβαπορέ
-
150 ml φρέσκο πλήρες γάλα
-
5 μεσαία αυγά
-
120 γρ. ζάχαρη
-
2 κ.γ. υγρή βανίλια
-
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
-
Λίγο ηλιέλαιο για το ταψί
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
-
Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 20 εκ. ή μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο.
-
Ετοιμάζουμε την καραμέλα: Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με 50 ml νερό. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς ανακάτεμα, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα (περίπου 5 λεπτά από τον βρασμό).
-
Ρίχνουμε την καραμέλα στη φόρμα, καλύπτοντας ομοιόμορφα τον πάτο, και αφήνουμε στην άκρη.
-
Χτυπάμε με σύρμα τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
-
Προσθέτουμε τα τρία είδη γάλακτος, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
-
Αδειάζουμε το μείγμα προσεκτικά πάνω από την καραμέλα.
-
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς τα πλαϊνά και το κέντρο να παραμένει ελαφρώς τρεμουλιαστό.
-
Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες πριν το σερβίρουμε.
Tips
- Για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο λικέρ πορτοκάλι στο μείγμα.
- Σερβίρεται υπέροχα με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή πορτοκάλι.
- Για πιο σταθερό αποτέλεσμα, βάλτε τη φόρμα μέσα σε ταψί με ζεστό νερό (μπεν μαρί) κατά το ψήσιμο.
- Αν θέλετε, αντί για φόρμα μπορείτε να μοιράσετε το μείγμα σε ατομικά πυρίμαχα φορμάκια.