Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα δημοφιλές πρόγραμμα απώλειας βάρους τα τελευταία χρόνια, αλλά η έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Η μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας εξέτασε περισσότερους από 20.000 ενήλικες και διαπίστωσε ότι όσοι ακολούθησαν ένα 8ωρο πρόγραμμα περιορισμένης χρονικά δίαιτας, το οποίο είναι ένας τύπος διαλειμματικής νηστείας, είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν 12-16 ώρες την ημέρα.
Η διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνει την εναλλαγή μεταξύ περιόδων νηστείας και φαγητού, με παραλλαγές όπως το φαγητό κάθε δεύτερη μέρα, η νηστεία δύο ημέρες την εβδομάδα ή ο περιορισμός του φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα. Η διαλειμματική νηστεία, όπου όλα τα καθημερινά γεύματα συμπυκνώνονται σε ένα παράθυρο 10-12 ωρών ή λιγότερο, είναι η πιο δημοφιλής μορφή.
Μπορεί η άσκηση να είναι καλή για την ψυχική υγεία κάποιου;
Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα του Johns Hopkins Medicine, η διαλειμματική νηστεία έχει βελτιώσει τα μέτρα υγείας σε άτομα όπως η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και χοληστερόλης. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι υπήρχε αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις μεταξύ των ατόμων που είχαν διαγνωστεί με καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο.
Μεταξύ των ατόμων που είχαν καρδιακές παθήσεις, η διάρκεια φαγητού όχι λιγότερο από οκτώ ώρες αλλά λιγότερο από 10 ώρες ημερησίως συσχετίστηκε επίσης με 66% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό επεισόδιο. «Είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς, ιδιαίτερα για εκείνους με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο, να γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ ενός 8ωρου παραθύρου φαγητού και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου».
Αυτό δήλωσε στη μελέτη ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Βίκτορ Γουένζε Ζονγκ. «Τα ευρήματα της μελέτης μας ενθαρρύνουν μια πιο προσεκτική, εξατομικευμένη προσέγγιση στις διατροφικές συστάσεις, διασφαλίζοντας ότι ευθυγραμμίζονται με την κατάσταση υγείας ενός ατόμου και τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία». Ο Ζονγκ πρόσθεσε ότι αν και υπάρχει σύνδεση μεταξύ της οκτάωρης, χρονικά περιορισμένης διαλειμματικής νηστείας και του θανάτου από καρδιακές παθήσεις, αυτό δεν υποδηλώνει ότι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού προκάλεσε θάνατο από την ασθένεια.