25.4 C
Athens
Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025

Η ποιότητα της διατροφής των παιδιών συνδέεται με εκείνες του πατέρα

Ενώ παραδοσιακά οι μαμάδες έχουν πάρει μεγάλο μέρος της προσοχής όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, μια νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των μπαμπάδων στη διαμόρφωση της σχέσης ενός παιδιού με το φαγητό. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα μικρά παιδιά ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν τη συνιστώμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών εάν ο πατέρας τους ακολουθούσε μια πιο υγιεινή διατροφή κατά την εφηβεία του. Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από 669 άνδρες που απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες κατά την εφηβεία και στη συνέχεια, χρόνια αργότερα, παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους γύρω από τη διατροφή των παιδιών τους.

paidiki

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι μπαμπάδες που έτρωγαν πιο υγιεινά ως έφηβοι ήταν πιο πιθανό να ενθαρρύνουν θετικές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά τους», δήλωσε η Mariane H. De Oliveira, Ph.D., μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Boston College. «Αυτοί οι μπαμπάδες ήταν καλύτεροι στο να υποδεικνύουν την υγιεινή διατροφή – επιδεικνύοντας ενεργά καλές διατροφικές συνήθειες – και στην παρακολούθηση της πρόσληψης ανθυγιεινών τροφών από το παιδί τους, όπως ορισμένα γλυκά και σνακ».

Ο De Oliveira θα παρουσιάσει τα ευρήματα στο NUTRITION 2025, την κορυφαία ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν μέρος μιας ομάδας που ονομάζεται «Πατέρες & Οικογένεια, μια υπομελέτη της Μελέτης Growing Up Today», στην οποία συμμετείχαν παιδιά νοσοκόμων τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο ερωτηματολόγια διατροφής κατά την εφηβεία και είχαν παιδιά ηλικίας μεταξύ 1-6 ετών το 2021-2022, όταν συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε μια μελέτη παρακολούθησης ειδικά για πατέρες.

Η ποιότητα της διατροφής αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής (HEI), ένα κοινό εργαλείο για τη μέτρηση της τήρησης υγιεινών διατροφικών προτύπων. Οι βαθμολογίες HEI κυμαίνονται από 0 έως 100 και ομαδοποιήθηκαν ως εξής: A: 90 ≤ βαθμολογία HEI ≤ 100. B: 80 ≤ βαθμολογία HEI < 90. C: 70 ≤ βαθμολογία HEI < 80. D: 60 ≤ βαθμολογία HEI < 70; F: βαθμολογία HEI < 60 Τα γραφήματα δείχνουν τις τρεις ομάδες που προσδιορίστηκαν στη μελέτη: 1) εκείνους των οποίων η ποιότητα διατροφής ήταν χαμηλή καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας, 2) εκείνους των οποίων η ποιότητα διατροφής μειώθηκε κατά την εφηβεία και 3) εκείνους των οποίων η ποιότητα διατροφής βελτιώθηκε κατά την εφηβεία.

Κατά την εφηβεία, περίπου το 44% των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκαν ως άτομα με κακή ποιότητα διατροφής, το 40% είχε μειωμένη ποιότητα διατροφής και το 16% είχε βελτίωση της ποιότητας διατροφής. Στη μελέτη παρακολούθησης, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τους κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες των συμμετεχόντων, τη διατροφή του παιδιού τους, τη δική τους διατροφή και την προσέγγισή τους στην παρακολούθηση και διαχείριση της πρόσβασης των παιδιών τους σε ανθυγιεινά τρόφιμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες των οποίων η ποιότητα διατροφής είχε βελτιωθεί κατά την εφηβεία ήταν 90% πιο πιθανό να υιοθετήσουν την υγιεινή διατροφή όταν έγιναν πατέρες και 60% πιο πιθανό να παρακολουθήσουν την υγιεινή διατροφή στα παιδιά τους, σε σύγκριση με τους πατέρες που είχαν κακή διατροφή στην εφηβεία. Επιπλέον, τα παιδιά πατέρων των οποίων η ποιότητα της διατροφής είχε βελτιωθεί κατά την εφηβεία ήταν σημαντικά πιο πιθανό να ακολουθήσουν τις διατροφικές συστάσεις για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων οι πατέρες είχαν κακή ή μειωμένη ποιότητα διατροφής κατά την εφηβεία.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ενθάρρυνσης της υγιεινής διατροφής σε όλες τις δημογραφικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των νέων που μπορεί μια μέρα να γίνουν γονείς. «Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες που διαμορφώνονται κατά την εφηβεία όχι μόνο ωφελούν τα άτομα, αλλά και διαμορφώνουν τις μελλοντικές συμπεριφορές γονέων, συμβάλλοντας σε καλύτερη διατροφή για την επόμενη γενιά», δήλωσε ο De Oliveira. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένων των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την παιδική παχυσαρκία και τις κακές διατροφικές συνήθειες. Η επένδυση στη διατροφή των εφήβων, συμπεριλαμβανομένων των αγοριών, μπορεί να έχει διαρκή, διαγενεακά οφέλη».

paidiki diatrofi ipnos

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για να αξιολογήσουν τέσσερις τομείς της διατροφικής γονικής μέριμνας που αντανακλούν τον βαθμό στον οποίο οι πατέρες παρακολουθούσαν τη διατροφή των παιδιών τους, διατηρούσαν ένα υγιεινό διατροφικό περιβάλλον, ενθάρρυναν την ισορροπία και την ποικιλία και μοντελοποιούσαν την υγιεινή διατροφή.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο πληθυσμός της μελέτης ήταν δυσανάλογα λευκός και μορφωμένος, με πάνω από το 90% να αυτοπροσδιορίζονται ως λευκοί και πάνω από το 80% να έχουν τουλάχιστον πτυχίο πανεπιστημίου, γεγονός που μπορεί να περιορίζει την εφαρμογή των ευρημάτων σε άλλες δημογραφικές ομάδες. Επιπλέον, η μελέτη αξιολόγησε τον ρόλο της κατανάλωσης τακτικών οικογενειακών γευμάτων κατά την εφηβεία και διαπίστωσε ότι δεν συνέβαλε σε πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα αργότερα στη ζωή. Ωστόσο, η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τον πιθανό ρόλο των διατροφικών συμπεριφορών των μητέρων.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα